Вижте как скоро ще се качваме с асансьор в космоса!

Японската строителна компания Obayashi обяви, че планира да изгради асансьор към Космоса през 2050 година, пише CNET. Компанията посочи, че асансьорът ще достигне 96 000 километра височина. За сравнение линията Карман, където се приема, че започва Космосът, се намира на 100 километра над Земята, Международната космическа станция на 330, а Луната на 384 000 километра. Съоръжението ще използва роботизирани колички, задвижвани с магнитни линейни двигатели, за да превозва хора и товари до нова космическа станция.
Идеята може да бъде реализирана, благодарение на въглеродната нанотехнология, посочват от Obayashi. "Издържливостта на опън на наноматериалите е почти сто пъти по-голяма от тази на стоманен кабел", посочва инженерът Йожи Ишикава. "В момента все още не можем да произведем достатъчно дълъг кабел. Произвеждаме нанотръби с дължина само 3 сантиметра, но смятаме, че през 2030 година ще успеем да го направим".

Изследователски екипи в цяла Япония работят върху логистичните проблеми, свързани с изграждането на асансьора. Учени от Университета Канагава, например, са насочили вниманието си към особеностите на разработката на роботизираните колички. Изследователите проучват как те ще се изкачват до различни височини и как ще спират. Изпращането на карго с космическа совалка струва около 22 000 долара за килограм. Използването на космическия асансьор ще намали цената до 200 долара, подчертават от японската компания.

Станете почитател на Класа