Според проучване роботите с наклонена глава изглеждали по-дружелюбни

Навеждането на главата играе важна роля в комуникацията. То създава усещане за приятелско отношение и симпатия, пише Ingenieur.de. Такова усещане биха желали инженерите да предизвикват и хуманоидните роботи.
Психологът Мартина Мара е установила, че наведената глава на робота има същото позитивно въздействие. Заедно с проф. Маркус Апел от Университета в Кобленц, Германия, тя е провела изследване върху въздействието, което хуманоидните машини упражняват върху хората. Резултатите показват, че леко навеждане на главата на една страна създава по-дружелюбна и предразполагаща атмосфера. "Участниците в проучването възприемаха роботите с наклонени глави като по-симпатични, по-привлекателни и по-живи, отколкото роботите с изправена глава", обяснява Мара.

Подобно на комуникацията между двама души страничното навеждане на главата има невербален ефект. Невербалните въздействия често са по-силни от вербалната комуникация, като около 85 процента от общуването протича по невербален път. Дружелюбността има важно значение при взаимодействията в човешкото общество, затова изследователите искат роботите да изглеждат по-подобен на хората начин. Проучването на Мара показва как роботиката може да извлече ползи от психологията.

Станете почитател на Класа