Facebook пуска нова платформа за създаване на интерактивни статии

Facebook представи новата си платформа Instant Articles. Чрез нея медийните партньори на социалната мрежа ще могат да създават интерактивни статии, които да споделят с аудиторията си посредством мобилното приложение на компанията.
Анализите на Facebook показват, че средното време за зареждане на една статия е осем секунди, което прави този тип материали най-бавното съдържание в социалната мрежа. Компанията е направила Instant Articles така, че да съкрати това време около десет пъти спрямо стандартните интернет базирани статии, пише "Дневник".
Паралелно с това са добавени нови възможности за управление на статиите и създаване на по-интерактивно преживяване. Например увеличаване на снимките чрез поклащане на телефона, автоматично пускане на видеото при неговото появяване на екрана и др. Добавена е и възможност за коментиране на конкретни изречения от текста.
Facebook дори обещава на медиите, че ще им позволи да взимат всички приходи от реклама, които генерират от Instant Articles. Освен това ще могат да използват и допълнителните рекламни платформи на социалната мрежа, за да монетизират непродадените рекламни площи. Платформата създава и статистики на интереса на аудиторията към съдържанието.
За сега Instant Articles тръгва пробно само за iOS и ще предлага съдържание от The New York Times, BuzzFeed, National Geographic, NBC и The Atlantic. Предстои няколко месеца тест на платформата, включително и допитване до потребителите. След това тя ще бъде подобрена и отворена за други медии.
Facebook не дава особено много подробности за платформата. Онлайн изданието Re/Code обаче допълва, че Instant Articles ще дава свобода на медиите в дизайна на статиите си, така че да не се получава еднообразно по вид съдържание. Рекламата, която медиите продават чрез допълнителните рекламни платформи на Facebook, ще им дава 70% от приходите.
Освен това социалната мрежа е обявила, че няма да променя алгоритъма си, за да дава предимство на Instant Articles. Доколко тези материали ще се появяват в челото на новинарския поток на потребителите зависи изцяло от медиите, които трябва да създават качествено и привличащо вниманието съдържание.

Станете почитател на Класа