Mercedes-Benz разказа за технологиите в новата Е-класа

Акцентът е безопасността, а посоката е към автономното шофиране, като засега тук ще говорим за полуавтономия.

Дебютът на новия модел, както съобщава Car and Driver, ще се състои през 2016 г., а Mercedes-Benz изпреварва събитията, като разкри голяма част от технологичния арсенсал, с който ще разполага новото поколение на E-Class.

Моделът ще бъде оборудван с полуавтоматична система за автономно управление. Тя ще работи със сензорите, които се използват за работата на адаптивния круиз контрол. Електрониката ще може да управлява автомобила до скорост от 96 км/ч, като това ще става дори на пътища без пътна маркировка. Водачът обаче трябва да държи ръцете си върху волана през цялото време.

E-класата ще бъде оборудвана и със система за автоматично паркиране, която не изисква водачът да е в колата. С подобно нещо разполага и BMW 7 Series. Автомобилът ще може да избира място за паркиране чрез мобилно приложение, което дава възможност на водача да контролира колата си дистанционно при паркирането. Той трябва да е на разстояние до 3 метра от колата, за да има Bluetooth връзка с нея, като с жестове върху екрана на телефона ще симулира завъртане на волана и така ще насочва автомобила си.

Смартфонът ще може да се използва и за отваряне на вратите на колата, както и за стартиране на двигателя. За да работи това приложение, смартфонът трябва да поддържа протокола Near Field Communication (NFC), който се използва в системата за мобилно разплащане Apple Pay.

Mercedes-Benz E-Class ще разчита на усъвършенствана система за предупреждение за възможен удар отпред. Това, по което се различава от подобните други системи, са повечето ситуации, в които тя ще реагира. Например – при излизане на човек на пътя. В такъв случай системата ще помогне на водача да направи избягваща маневра чрез добавяне на допълнителен въртящ момент в усилвателя на волана, като така завъртането му ще стане по-лесно. С други думи, автомобилът няма сам да избегне евентуалния инцидент, а това трябва да направи шофьорът, но подпомогнат от колата.

E-клас ще бъде оборудвана с адаптивни светодиодни фарове с 84 индивидуални светлинни източника. Всеки от тях се управлява отделно при автоматичното превключване между дълги и къси светлини. Аналогична оптика вече се използва при обновения CLS.

Моделът ще получи и система за взаимодействие и обмен на информация с другите участници в движението. Водачът ще може да получава информация за аварии, катострафи или заледени пътища. Данните ще постъпват от други автомобили Mercedes-Benz, оборудвани със същата система. На по-късен етап тази информация ще се комуникира и с автомобилите на пътна помощ и автомобили на други производители.

Станете почитател на Класа