Безжично зареждане

Повече от половин дузина големи производители на автомобили, включително Audi, Ford и Volvo, се очаква скоро да започнат да продават електрически автомобили, които могат да се зареждат безжично. Срещу между $2500 и $4000 съществуващите екоколи ще могат да се приспособят за безкабелна технология. Какво вещае това за автомобилната индустрия?
Магията изисква две бобини, изработени от мед и ферит. Едната се поставя на земята, а другата е фиксирана на пода на автомобила. Когато превозното средство е спряно, така че двете бобини са приблизително подравнени, електрическото захранване от долната част генерира електромагнитно поле над него, което приемникът абсорбира. Този променлив ток се преобразува от токоизправител в постоянен ток, който зарежда батерията на автомобила. Инженерите успяха да прехвърлят електричество безжично още в началото на XIX век, но едва през последните години индуктивното пренасяне на мощност, както е известна тази технология, стана практично за автомобилните батерии. Това е резултат от напредъка в силовата електроника чрез неща като изолационни биполярни транзистори – вид превключвател на полупроводници, които значително увеличават напрежението и честотата на тока. Но безжичната връзка не е по-ефективна от използването на кабел. При опитите в миналото известно количество енергия се губеше във въздуха; в последните разработки мощ се губи в трансформатора. Защо производителите инвестират в новата технология?
За начало те смятат, че премахването на кабелите за зареждане (които се крадат заради медта в тях) и конзолите на зарядните станции, към които те са прикрепени (които понякога биват разбивани от неопитни шофьори), ще доведат до създаването на повече станции за зареждане. Шофьорите ще приветстват, мислят производителите, възможността да намерят чрез смартфоните си възможности за резервиране и наемане на подложки за зареждане, докато са паркирали по работа или са останали някъде за една нощ, без да мислят за кабели. Освен това тази технология може да трасира пътя за флотилиите автономни електрически автомобили, които могат да бъдат управлявани от софтуерни приложения. Никой собственик на такъв автопарк няма да иска да плаща допълнително за служители или роботи, които да включват кабели в безпилотните превозни средства. Може би най-важното е, че премахването на кабелите ще позволи на колите да се зареждат в движение. На три места в Южна Корея трамваи и автобуси се зареждат, докато карат по път, в който има вградени бобини, които последователно излъчват импулси от електричество, докато превозното средство преминава над тях. „Рено" спомага за тестването на тази технология във Версай, близо до Париж. Израелското министерство на транспорта финансира тестове на малък участък от улица в Тел Авив. Ако около една шеста от маршрута на електрическите автомобили се оборудва по този начин, никога няма да се наложи да се спира за зареждане.
Със сигурност това е нещо зашеметяващо. Част от вълнението се подхранва от заклетите екоактивисти, които се стремят да се увенчаят с „хубавия зелен ореол", който се свързва с природосъобразните технологии, признава Джереми Маккол, шеф на HEVO, производител на системи за безжично зареждане. Но точно колко бързо то ще се въведе и под каква форма, ще зависи от икономическия аспект на нещата

Станете почитател на Класа