Между екологията и спорта

Типично в духа на Франкфурт 2017 на щанда на BMW се усетиха два акцента – електрическо бъдеще и много мощност. На централно място и пазено тайно до последно BMW i Vision Dynamics е визия за гран купе с четири врати. Прототипът е с пробег от 600 км, максимална скорост над 200 км/ч и ускорение от 0-100 км/ч за 4 сек. Всъщност това е нищо друго освен бъдещото i5. Или i6. BMW още не е сигурен в името. За да не направи грешка както с 5 GT, който вече се казва 6 GT и също бе представен на IAA.
„Серийният модел ще бъде разположен между i3 и i8, така че изберете си една цифра и може да го наречете така. Освен 5 и 6 е чудесна цифра. Когато автомобилът е на разположение на пазара, ще има определени възможности на батерията. Това ще бъде пето поколение на батерията ни, което означава пробег от 600 км. Работим по други начини за зареждане – далеч по-бързи, заедно с други производители, които са с 350 кВт мощност и свалят времето на под 20 мин", казва ми Дирк Арнолд, шеф на продуктовия мениджмънт в BMW i. Брандът i ще предложи нов модел през 2021 г., ще имаме автономност от ниво 3 и ниво 4 след това. За да се случи ниво 5 са необходими много промени в законодателството. Естествено работим в тази посока, това е целта, но няма как да продадем на клиентите си продукт, който те не могат да управляват. Но през 2021 г. ще видите много новаторски решения в ниво 2 и 3, които са много забавни за управление. Тук е важно да уточня, че с навлизането на автономните системи няма да жертваме емоцията.
Във Франкфурт видяхме и обновения i3. Външно промените са доста козметични и ви трябват много добри познания, за да ги различите. Типичният за BMW i Black Belt , който преминава от предния капак през покрива до задната част на автомобила, вече е допълнен с черни предни колони и линии на покрива. Има и по-богат избор от лакови покрития за другите елементи на каросерия. Предната и задната броня са променени, серийно се предлагат LED фарове и LED мигачи.
Значителна новост обаче е версията i3s, която има спортно окачване, снижено шаси с 10 мм и по-широко купе с 40 мм. BMW i3s вече стъпва на 20-инчови джанти. Мощността е повишена от 170 на 184 к.с., а максималният въртящ момент от 250 на 270 Нм. Така i3s най-накрая пада и под 7,0 сек за спринт до 100 км/ч. Докато за i3 пробегът с новата 94-амперова батерия е 280-300 км, спортната версия е 270 км, при това с доста условности в реалния свят. Имате обаче Range Extender, който е двуцилиндров бензинов двигател с мощност 38 к.с., който добавя още от 150 до 330 км.
Освен електрическите коли компанията разбули ново поколение на Х3 и 6 GT. Също така за пръв път на салон се появиха Серия 8 Concept, Z4 и Х7. А публиката за пръв път видя състезателното М8 GTE. Колата е с V8 двигател и ограничена на 4,0 литра според правилата. Номиналната мощност е 500 к.с., а предавателната кутия 6-степенна секвенционална. С този модел BMW се връща в Льо Ман през 2018 г., както и в целия шампионат за издръжливост. Масата е едва 1220 кг благодарение на използваните карбон-полимери.
Освен M8 GTE на щанда си BMW показа и все още концептуалното Серия 8, както BMW Серия 7 40 Jahre Edition, яхта на колела. И не пропусна да разкрие още една новост – луксозните модели ще имат самостоятелна емблема – черно-бяла
Атанас Марков

Станете почитател на Класа