Заработи мегабатерията на Тесла

Най-голямата литиево-йонна батерия в света е започнала да доставя енергия в електрическата мрежа в Южна Австралия, съобщи Ройтерс. 100-мегаватовата система, построена от Tesla, официално бе активирана в петък. Но още от четвъртък започна да осигурява енергия поради търсенето, причинено от изключително горещото време, което доведе до проблеми с електричеството в Австралия.
Шефът на Tesla Илон Мъск обеща компанията му да изгради батерията в рамките на 100 дни, което беше изпълнено.
"Това е историята при производството", заяви в петък южноавстралийският премиер Джей Уедърийл.
Батерията би предотвратила повторение на инцидента от миналата година, когато целият щат остана без ток, смята премиерът.
Батерията в Джеймстаун е три пъти по-мощна от следващата по големина батерия в света. Проектът започна, когато Мъск беше попитан в туитър дали е бил сериозен, когато е казал, че може да разреши проблема с електричеството в Южна Австралия.
Мъск каза, че е, добавяйки, че ако батерията не бъде изградена в рамките на 100 дни, държавата ще я получи безплатно.
Обратното броене започна на 30 септември, след като планът беше одобрен от правителството и регулаторите. Tesla завърши батерията за около 60 дни. Системата се намира близо до Джеймстаун, на около 200 километра северно от Аделаида. Батерията е свързана с вятърна ферма, управлявана от френската енергийна компания Neoen. Когато е напълно заредена, батерията може да захранва до 30 000 домове за един час. Въпреки това тя ще се използва предимно за поддържане и стабилизиране на съществуващите доставки на електроенергия.
Батерията се състои от мрежова система, която работи на същата технология, която задвижва автомобилите на Tesla. В изявление компанията заяви, че завършването на батерията "показва, че е възможно устойчиво, ефективно енергийно решение".

Станете почитател на Класа