Телефони за всеки джоб

Смартфонът е един от най-желаните подаръци около Коледа и много хора, дори без да се замислят, в навечерието на празничната еуфория купуват топмоделите на големите производители на изплащане, което натоварва за в бъдеще бюджета им. Със струващите над 2000 лв. айфони и почти толкова за върхов модел на Samsung цените на устройствата надминават цялата останала електроника, която средностатистическият българин може да купи за дома.
На практика и за по-малко пари можете да купите смартфон, притежаващ почти същите качества като върховите модели и с последна версия на софтуера. Разбира се, той ще отстъпва оттук-оттам по малко на топмоделите, но ще ви върши 99% същата работа. А спестените пари може да инвестирате в нещо по-полезно.
Ето и няколко последни модела смартфони, които няма да съжалявате, че сте купили.
Motorola X4
Макар и скъп, той дава едно от най-добрите съотношения цена – качество на пазара. За 699 лв. получавате телефон с две задни камери – едната е широкоъгълна, както и 16-мегаписелова "селфи" камера, специално настроена за снимки при слабо осветление. 5,2-инчовият дисплей е с резолюция Full HD, напълно достатъчна за този размер.
Телефонът използва новия „обръщащ се" USB-C порт за зареждане и замяна на данни, но в добавка има и стандартен 3,5-милиметров аудиопорт. Апаратът е водоустойчив и с него няма да имате проблем дори и за подводни снимки, стига да не се гмуркате на големи дълбочини. Корпусът му е от стъклени панели, свързани заедно с алуминиева рамка, подобно на последната серия iPhone.
Има предно разположен основен бутон със сензор за отпечатъци, който може да използвате и за навигация в менютата. С 8-ядрен 2,2-GHz процесор и NFC на борда ще ви служи дълги години, преди да забележите забавяне в работата му или технологично изоставане. Има и FM радио – нещо все по-рядко срещано при смартфоните, но изключително полезно.
iPhone SE
Телефонът е жива класика и най-евтиният начин да влезете в екосистемата на смартфоните на Apple (679 лв. за варианта с 32GB памет). Произвежда се от март 2016 г., но е наследник на датиращия от септември 2012 г. iPhone 5. В света на технологиите 5 години са цял век, но iPhone SE не трябва да ви подвежда – въпреки ретро вида си той работи с бързия процесор А9, като има 32GB вградена памет – напълно достатъчна ако не за разумния, поне за подредения потребител. В предния му бутон е вграден сензор за пръстови отпечатъци, а 4-инчовият му дисплей и теглото от 113 грама го правят почти неусетен за носене.
Nokia 6
Nokia прави плахи опити да се завърне на световната смартфон сцена, оставайки вярна на това, което навремето привличаше потребителите към бранда – семпъл дизайн и здрави, почти неразрушими устройства. Nokia 6 работи с 8-ядрен Qualcomm 430 процесор на 1,4GHz, има 3GB оперативна памет и 5,5-инчов дисплей. Корпусът ѝ е изработен изцяло от изключително здраво стъкло Gorilla Glass 3. Има два предни високоговорителя, които ѝ позволяват да получи сертификат Dolby Atmos за отличен звук. Както и FM радио. И две SIM карти. Струва 459 лева.
LG Q6
Това е силно олекотена версия на един от топтелефоните на LG – G6, като предлага дисплей с модерното широкоекранно съотношение 18:9. Апаратът е оборудван с бърз 8-ядрен процесор Snapdragon 435, има 3GB оперативна, 32GB вградена памет и слот за разширяване с micro SD карти. Дисплеят му е 5,5-инчов, като резолюцията е 1080 х 2160 пиксела. Издържа не само на потапяне под вода, но и на удар, така че дисплеят му няма да се нацепи, ако го изпуснете на земята. Единственият сериозен пропуск е, че този апарат няма сензор за пръстови отпечатъци. Но поддържа технология за лицево разпознаване. Не е толкова напредничава като тази на iPhone X, но може да впечатлите колегите си с нея. Бъдете внимателни: липсата на специално посветен на нея инфрачервен сензор прави отключването на телефона възможно и със снимка. И все пак цената му от 499 лв. е наполовина на тази на подобно изглеждащия G6.
Alcatel Idol 5
Подобно на Nokia, и Alcatel се опитва да постигне нещо от едновремешния си успех, залагайки на почти абсурдно евтини смартфони. В случая Idol 5 не е суперевтин – струва цели 349 лв., като предлага доста за тази цена. Като за начало – телефонът е с метално тяло, даващо му не само премиум вид, но и гарантиращо оцеляване при по-грубо отношение. Неговият процесор е 8-ядрен, с 3GB оперативна памет, има NFC, както и сензор за пръстови отпечатъци, разположен на гърба му. В долната част на лицевия панел са разположени два гръмогласни стерео високоговорителя. Заедно с металния корпус това го прави силно препоръчителен за по-младите потребители.
Samsung Galaxy A5
Този телефон е почти двойно по-евтин от флагмана S8, но му отстъпва по малко неща и може да накара повечето хора да повярват, че не е необходимо да харчат хилядарки, за да имат топтелефон. 5,2-инчовият му AMOLED дисплей дава едни от най-добрите цветове дори и сред по-скъпи телефони, а дизайнът му от стъкло и метал не отстъпва по нищо на миналогодишния флагман S7. Да, има преден бутон, което може да изглежда old school на фона на безбутонните Iphone X, последната серия флагмани на Samsung и дори LG G6, но за сметка на това разположеният в предния бутон сензор за пръстови отпечатъци все още е най-удобното решение за отключване на телефона.
Водоустойчив (издържа на плуване), както и с нов 8-ядрен процесор в комплект с допълнителен графичен процесор, той може да задвижва без забавяне и най-тежките 3D видеоигри.
Nokia 3310
В крайна сметка животът ви може да се окаже много по-спокоен, ако изобщо нямате смартфон, излезете от „фейса" и спрете да си правите селфита. Но за да останете в някаква връзка с околния свят и от време да щракате по някоя и друга „арт" фотография, все пак ви е необходим някакъв телефон. А какво по-хубаво от ретро-съвременния Nokia 3310, който повтаря дизайна на един от най-емблематичните модели от зората на мобилните технологии?
Струва само 109 лв., има цветен дисплей, някаква камера на гърба, блутут и FM радио. Със слот за допълнителна памет може да го натоварите с достатъчно хубава музика. На всичко отгоре работи и след падане от четвъртия етаж.
На кого му трябва повече?

Станете почитател на Класа