Нов удар по Фейсбук

Ударите срещу Facebook не стихват. Групи за граждански права в САЩ, ръководени от „Националния панаир за жилищно настаняване", твърдят, че рекламната платформа на социалната мрежа позволява на собствениците на имоти и брокерите да изключат от рекламата хора въз основа на характеристики като семейно положение или пол.

В жалбата, внесена във федералния съд на Манхатън във вторник тази седмица, се твърди, че Facebook създава списъци, които позволяват на рекламодателите да изключат определени категории хора от показването на жилищни обяви, съобщи Блумбърг.

Жалбоподателите са създали фалшива фирма за недвижими имоти, подготвили са десетки реклами за преглед, а Facebook им е предоставила специален списък с групи, които биха могли да бъдат изключени от получаването на рекламите, вкл. семейства с деца и инвалиди.

„Използването и злоупотребата с потребителските данни от Facebook за дискриминационни цели трябва да спре", казва главният изпълнителен директор на „Националния панаир за жилищно строителство" – Лиса Райс.

По нейните думи, за жените, семействата с деца, хората с увреждания и други групи, които не са добре обслужвани, вече е предизвикателство да намерят жилище.

Групите за граждански прави настояват съдът да излезе с декларация, че практиката на Facebook нарушава Закона за жилищното настаняване и Закона за правата на човека в Ню Йорк.

Освен това те ще се опитат да прокарат решения, които да блокират подобна практика на Facebook и да принудят социалната мрежа да промени рекламната си платформа. Все още няма официален коментар по случая от страна на Facebook.

Социалната мрежа е подложена на огромен натиск откакто гръмна скандалът с британската компания Cambridge Analytica, която е използвала неправомерно данните на 50 млн. потребители на Facebook в президентската кампания на Доналд Тръмп. Акциите на Facebook рязко поевтиняха, а Марк Зукурбърг бе привикан от политиците да дава обяснения.

Станете почитател на Класа