Huawei със 68 мегапиксела

Качеството на снимане винаги е било лайтмотивът на флагманите на китайския бранд и при новите P20 (с 5,8-инчов дисплей) и P20 Pro (с 6,1-инчов) летвата на стандартите е вдигната. В случая P20 Pro е първият смартфон на пазара, който има три задни камери с комбинирана „мощ" от 68 мегапиксела и трикратно оптично увеличение. Комплексът от лещи, разположен в задната част на лъскавата джаджа, включва 8-мегапикселова телекамера, 20-мегапикселова черно-бяла, както и 40-мегапикселова основна камера.

Размерът на сензора на основната камера е 1/1.7 инча, което е в линия с цифровите фотоапарати и нещо твърде рядко срещано при смартфоните. Затова и P20 Pro в момента е телефонът с най-висока оценка на камерата в рейтинга DxOMark.

Въпреки разликата в размера на дисплея и при двата апарата той е с резолюция от 2240х1080 пиксела, като устройствата имат вградена памет от 128 GB и един и същи 8-ядрен процесор. Р20 е само с две задни камери – 12-мегапикселова цветна и 20-мегапикселова монохромна, което не му пречи да прави чудесни снимки, неслучайно заема второ място по оценка DxOMark след по-големия апарат. И при двата апарата има елегантно решение за сензора за пръстови отпечатъци, който е скрит в долната част на дисплея.

Има и някои сериозни разлики – P20 Pro е с OLED вместо LCD дисплей, което дава възможност за по-ярки цветове, освен това е и водо- и прахоустойчив. Също така има и 6GB оперативна памет при 4 за P20.

Както и при предишните премиум смартфони на китайския бранд, камерите са разработени съвместно с престижния германски производител на фототехника Leica, като в добавка имат и подкрепа от чип с изкуствен интелект. Той разпознава над 500 различни сценария в 19 категории за снимане, като още преди да натиснете бутона за снимка, камерата вече е направила фини настройки на сцената – тя сама разбира дали пред вас има фойерверки, или снимате домашен любимец, или малко дете. Благодарение на изкуствения интелект може да получите отличен фокус и при най-малките детайли, артистични фонови размазвания, както и да направите фотоси при слабо осветление.

В момента Р20 може да се купи за 1249 лв., P20 Pro излиза в продажба на 23 април. Цената му за българския пазар e 1649 лева.

Станете почитател на Класа