Играта с огъня

След като човечеството открива огъня, започва да извлича повече хранителни вещества от това, което яде, а телата и мозъците на хората нарастват до нивата, познати днес. Шефът на Google Сундар Пичай смята, че развитието на изкуствения интелект (ИИ) от компанията е по-важно от това откритие. „ИИ е едно от най-важните неща, върху които работи човечеството, заяви той в Калифорния по-рано тази година. Той има по-голямо влияние от, не знам, електричеството или огъня."

Ако оставим хиперболите настрани, ще отбележим, че изкуственият интелект става все по-важен за бизнеса на Google. Само че използването му поражда и спорове както сред служителите, така и сред по-широката ИИ общност.

Един от неотдавнашнте сблъсъци бе свързан с работата на Google с Пентагона. Според договор от 2017 г. компанията предлага услуги с ИИ, а именно компютърна визия за анализ на военните изображения, която спокойно би могла да подобри точността на ударите от военните дронове. През миналия месец хиляди служители на Google подписаха петиция срещу тази дейност и най-малко 12 подадоха оставки. На 1 юни шефката на облачния бизнес на фирмата Дайън Грийн се съгласи с тези служители, че когато изтече догодина, договорът няма да бъде подновен.

Техногигантът публикува и 7 принципа, които ще ръководят използването на ИИ от него. Сред тях са декларации, че технологията трябва да бъде „общественополезна" и „създадена и тествана за безопасност". Още по-интересно е това, което Google казва, че няма да прави. „Ще действаме само там, където според нас ползите значително надхвърлят рисковете." Тя ще избягва бъдещото предоставяне на ИИ услуги за умни оръжия или техники за следене, нарушаващи нормите, но все пак ще продължи да работи с военните в други сфери.

Отстъплението на Google отчасти се дължи на факта, че черпи кадри предимно от компютърните институти на американските университети, отбелязва Джереми Хауърд, създател на изследователския институт за ИИ Fast.ai. А оттам идват служители с либерални и антивоенни виждания, които противоречат на плановете на фирмата в някои области. Тъй като талантите в ИИ са оскъдни, компанията трябва да се съобразява с принципите на своите експерти поне в някаква степен.

Работата за военните не е единствената конфликтна точка в употребата на ИИ от Google. На 7 юни бяха публикувани редица молби за патент от DeepMind, базирана в Лондон дъщерна фирма. Реакцията бе светкавична. Мнозина предупредиха, че патентите биха оказали смразяващ ефект върху други изследователи в областта. Патентите още не са одобрени – всъщност може и да не бъдат, но това поведение е коренно противоположно на приетите от ИИ общността норми за откритост и споделяне на технологии, казва Майлс Бръндидж, който изследва политиката в ИИ в Университета в Оксфорд. Стандартното оправдание от страна на Google е, че го прави с цел да се защити от бъдещи патентни тролове. Патентната стратегия на DeepMind е основно защитна по същество, както се разбира.

Каквито и да са намеренията на Google, има признаци, че в бъдеще сплотеността на ИИ общността ще намалее. Създават се нови пътища за достъп до ИИ елита, различни от докторска степен в компютърните науки. Желаещите могат да се запишат на курсове, предлагани от фирми като Udacity, която е за обучение онлайн; техногигантите предлагат обучение по ИИ на свои служители с различна специализация. Всичко това може да доведе до по-малко либерална и по-безкритична ИИ общност. Ако това стане, подобни курсове могат да обслужват корпоративните интереси по повече от един начин.

Станете почитател на Класа