Руски робот за космоса

Три опитни образеца на робота „Федор" ще бъдат произведени и изпробвани преди един от тях да полети с космическия кораб „Федерация" през 2022 г. Това заяви пред ТАСС ръководителят на проекта Сергей Хурс.

Пробният полет на робота ще бъде първото излитане на новия руски пилотиран кораб „Федерация", а „Федор" ще бъде единственият пасажер на борда. По думите на Хурс, първият от образците на „мислещата машина-космонавт" ще бъде готов към средата на 2019 г. Ще бъдат произведени общо три образеца, които ще преминат през различни изпитания.

„Появата на първия образецна робот за изпитания в полет (на „Федерация" се планира за средата на 2019 г. Ще бъдат направени всичко три опитни образци, които ще бъдат изпитвани при различни условия на полети, каза Хурс.

Роботът „Федор" е създаден от компанията „Андроидна техника"по техническо задание на министерството на извънредните ситуации на Русия.

Демонстрационният образец на робот по проекта „Спасител" е изготвен през 2016 г. Първоначалното му кодово име „Аватар",по-късно е заменено от – FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research). През 2018 г. беше създаден и екземпляр на „Федор" специано за технологична изложба в Москва.

Корабът „Федерация"ще замени международната станция „Союз", той е предназначен за доставка на гора и товари на окооземна орбита и до Луната. Екипажът на „Федерация" е не повече от 4 човека. Корабът може да се движи самастоятелно 30 денонощия, а като част от орбиталната станция – до една година

Станете почитател на Класа