Бъдещето на публичния транспорт: летящи автономни таксита

Бъдещето на публичния транспорт: летящи автономни таксита
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.06.2021
  • Сподели:

Летящите автономни таксита идват. Волокоптер (Volocopter) се готви да проведе вътрешноградски тестове на автономните си въздушни таксита в Сингапур, започвайки през втората половина на 2019 г. Компанията и органът за гражданска авиация на града-държава, работят върху обхвата на тестовете, които се планира да бъдат направени.

 

Летателното средство, което излита и каца вертикално (VTOL), изглеждат като кръстоска между хеликоптер и дрон и има 18 ротора, които работят, за да ви отведат от едно място на друго. От фирмата Волокоптер твърдят, че с тяхната машина може да летят двама души на разстояние до 30 километра, като в същото време машината е способна да избегне микро турбуленциите в близост до небостъргачите, за да поддържа полета плавен.

 

„Готови сме да започнем да изпълняваме първите фиксирани маршрути в градовете“, казва главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтър в прессъобщение.

 

„Сингапур е логичен партньор: Градът е истински пионер в областта на технологиите и градското развитие. Убедени сме, че това е още една вълнуваща стъпка, за да се превърнат таксиметровите услуги с безпилотни летателни средства в реалност“.

 

 

 

 

Волокоптер вече тества летящото такси в Германия, където е имало предварително разрешение от 2016 г. и е провел някои обществени полети. Фирмата също така завърши успешно тест на самостоятелен полет в Дубай през миналата година.

 

Ако тестовете в Сингапур вървят добре, технологията се развива както е планирано и компанията получи разрешителните, този тип таксиметрови пътувания с волокоптер могат да станат реалност в Сингапур след около пет години.

 

Разбира се, Волокоптер не е единствената компания, работеща по автономни летателни таксита. Убер има за цел да разгърне такива „летящи кабини“ през следващите няколко години, докато Кити Хоук, подкрепяна от съоснователя на Google Лари Пейдж, разкри летящияг си автомобил „Кора“ по-рано тази година.

 

 

 

Станете почитател на Класа