Прозрачните слънчеви панели са „вълната на бъдещето“

Прозрачните слънчеви панели са „вълната на бъдещето“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2021
  • Сподели:

Слънчевите панели стават все по-популярен източник на енергия по света. Цената им се понижава непрекъснато, а в същото време  тяхната ефективност расте.

 

Сега обаче, екип от учени от университета в Мичиган предлагат нещо ново – напълно прозрачни слънчеви панели. Те могат да бъдат използвани като прозорци и заедно със слънчевите панели на покрива почти напълно да задоволят нуждите от енергия на всяка сграда.

 

Екипът воден от професора по материалознание Ричард Лънт, създава прозрачен луминисцентен слънчев концентратор, който може да генерира слънчева енергия, без  да пречи на гледката. Според авторите на откритието, тези прозрачни панели могат да се приложат на прозорци, върху стени на сгради, на автомобили и дори на мобилни телефони.

 

„Прозрачните слънчеви панели представляват бъдещето на слънчевата енергия. Ние анализирахме потенциала им и показахме, че чрез събирането само на невидимата светлина тези устройства могат да осигурят подобен потенциал като слънчевата енергия получавана от покрива и същевременно осигуряват допълнителна функционалност за повишаване на ефективността на сградите, автомобилите и мобилната електроника“, казва Лънт.

 

 

 

Според екипа от университета в Мичиган, днес едва 1.5% от енергията ползвана в САЩ се генерира от слънчеви панели. Ако прозрачните слънчеви панели се монтират само на прозорците на съществуващите сгради в градовете на САЩ, те ще могат да произвеждат над 40% от потребяваната електроенергия в страната. Учените съзнават, че това няма как да стане в скоро време, но според тях тази възможност чертае бъдещият път на слънчевата енергия.

 

За да се случи това, първо трябва да се повиши ефективността на прозрачните панели, която засега е по-ниска от тази на класическите. Лънт обаче казва, че разработката на прозрачни панели е само в началото си и те имат много по-голям потенциал за ефективност, което ще се види още през следващите 5 години. Дори те да не могат да изместят класическите слънчеви панели, в комбинация с тях ще могат да добиват енергия от места, които досега не са били достъпни за панели.

 

 

Станете почитател на Класа