Татуировка може да следи нивото на кръвната ви захар

Татуировка може да следи нивото на кръвната ви захар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2021
  • Сподели:

Устройствата проследяващи здравословното състояние на човек, включително и смарт-часовниците, имат един общ недостатък – те не са свързани реално с тялото и са зависими от краткия живот на батерията и от често несигурната безжична връзка.

 

Учени от Масачузетският технологичен институт и университета Харвард са се заели да решат този проблем. Те са разработили умна татуировка (smart tattoos), чрез която успешно вкарват различни сензори в кожата, които не се нуждаят от енергия или безжична връзка.

 

Мастилото на тази татуировка реагира на химическия състав на интерстициалната течност, която показва състоянието на кръвта. Мастилото на татуировката става по-зелено, например, ако спортистите се дехидратират или пък става кафяво, когато съдържанието на захар в кръвта на страдащите от диабет се повиши.

 

Учените казват, че тези татуировки не са завинаги на вашата кожа и могат да бъдат премахнати ако повече не се нуждаете от тях. И още една възможност: те могат да бъдат и невидими, освен ако не са осветят с определен вид светлина, така че не е нужно да обяснявате, ако не искате, защо сте татуирани.

 

Тук има и етичен въпрос, защото може и да не искате всички наоколо да се информират за равнището на кръвната ви захар, например. Ако не искате да зависите само от вашата преценка за това каква е промяната в цвета на татуировката и какво точно значи, можете да инсталирате съответно приложение във вашия смартфон, което точно ще ви каже вашето състояние.

 

Изобретеното от изследователите във MIT и Харвард ще облекчи хиляди хора, принудени днес да закачат различни устройства по ръцете и тялото си, за да следят здравословното си състояние.

 

 

Станете почитател на Класа