8 часа светлина = 1 чаша морска вода

8 часа светлина = 1 чаша морска вода
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.09.2021
  • Сподели:

Изкуствената светлината е нещо, което приемаме за даденост, и не помисляме, когато светваме лампите или ги изгасяме.

 

Но на някои места по света изкуствената светлина е лукс. Например по 7-те хиляди разпръснати острова на Филипините светлината, захранвана от електричество, е рядкост, но пък има страшно много солена вода.

Мнозина от обитателите на Филипините все още използват свещи или лампи на батерии в домовете си, което е не само неефикасно, но и опасно.

 

© SALt

 

Като имали това предвид, инженери от SALt създали лампа, която работи със солена вода. Лампата на SALt използва разтвор от една чаша вода и две супени лъжици сол – дори няма нужда да правите това, морската вода върши същата работа.

 

Идеята е хората да могат просто да отиват до морето и да си напълват 1-2 бутилки вода, с която да захранват лампите си. На практика това означава чиста и безплатна енергия за 8 часа, и то когато пожелаете.

 

Животът на лампата е една година, ако се използва по по-малко от 8 часа на ден. Ако се възползвате от пълния ѝ капацитет, то животът ѝ ще бъде шест месеца. Едно допълнение – лампата има слотове, в които може да зареждате телефон или таблет.

 

Продуктът все още не е на пазара, защото е в период на тестване, но скоро ще бъде пуснат за продажба във Филипините, а по-късно – и по света.

 

 

 

Станете почитател на Класа