Сривът на Facebook съвпада с тежка криза заради разобличителка, работила за компанията

Сривът на Facebook съвпада с тежка криза заради разобличителка, работила за компанията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2021
  • Сподели:

37-годишната бивша служителка на Facebook Франсис Хоган е запазила и предала на правоприлагащите органи голям обем вътрешни документи на компанията.

 

 

 

Франсис работи във Facebook от 2019 г. насам. Тя успява да запази копия от вътрешни проучвания на компанията, които по-късно стават основа на поредица от разобличителни статии в Wall Street Journal. На 4 октомври жената разкри самоличността си и подробно описва всички известни „грехове“ на компанията в предаването „60 минути“ на телевизия CBS.

 

Преди да се появи в предаването „60 минути“ в неделя, Хоган, бивша служителка на гиганта сред социалните мрежа, пази самоличността си в тайна, докато споделя хиляди страници с вътрешни документи на Facebook с медиите и федералните правоприлагащи органи.

 

Показанията на Хоган, както и споделената от нея информация, показват, че компанията е заблуждавала обществеността и инвеститорите относно способността си да се бори с речта на омразата и дезинформацията в своята платформа. „Фейсбук неведнъж е показвал, че предпочита печалбата пред сигурността“, каза тя в интервюто в неделя.

 

 

Изтеклите документи на Хоган, планираните й показания пред Конгреса тази седмица и продължаващите разследвания на компанията потенциално тласкат Facebook към най-голямата криза досега. Негативно внимание се обръща и на факта, че републиканците и демократите в Капитолия все по-често проверяват действията на Facebook.

Неотдавнашен доклад на The Wall Street Journal вече привлече вниманието към Facebook. Хоган споделя с вестника хиляди документи от Facebook, които са част от поредица, наречена „Досиетата на Facebook“.

 

Досега вестникът показа колко много дезинформация за ваксината COVID-19 е процъфтявала във Facebook. Той също така показа, че както се твърди, в сайта се прилагат отделни правила за известни личности и политици. Според доклада Facebook позволява на VIP потребителите да избягват санкциите за лошо поведение за известно време.

Какво съдържа интервюто с Хоган:

 

Facebook лъже, че се бори активно с омразата и насилието

Facebook многократно е заявявал, че се бори с публикациите, съдържащи омраза и насилие. Според Хоган обаче алгоритмите на Facebook са настроени така, че да разпространяват такова съдържание, защото то „подтиква, привлича и задържа потребителите“.

 

„Когато живеем в информационна среда, изпълнена с гневно, изпълнено с омраза и поляризиращо обществото съдържание, това подкопава вярата ни един в друг, подкопава способността ни да искаме да се грижим един за друг. Днешната версия на Facecbook предизвиква насилие по целия свят“, споделя бивш служител.

 

 

Подпомагане на размириците в Капитолия

Последните президентски избори в САЩ се проведоха на 3 ноември 2020 г. За да гарантира сигурността на информацията, Facebook наложи няколко забрани. Така например социалната мрежа отказа да публикува политически реклами – ограничение, което продължи до началото на март 2021 г.

 

Според Хоган Facebook всъщност е отменил много от забраните много по-рано, като е спрял да се бори с дезинформацията. По този начин протестиращите поддръжници, които щурмуваха Капитолия и обградиха сенатската зала в началото на януари, бяха подпомогнати от самия алгоритъм на сайта, който разпространяваше пропагандно съдържание.

 

Какво още е известно:

 

 

 

Скриване на изследвания за вредата от социалните медии за тийнейджърите

Преди това Франсис Хоган съобщи анонимно за прикриването на вътрешно проучване на Facebook за въздействието на социалните медии върху потребителите тийнейджъри. Според резултатите от проучването сайтовете за социални мрежи изострят проблемите с образа на тялото и самочувствието при тийнейджърите с проблемна самооценка, а при някои от тях дори предизвикват мисли за самоубийство.

 

 

Потребители с привилегии

По-рано стана ясно, че Facebook поддържа таен списък със специални потребители, които не са обект на обичайните алгоритми за модериране. Те са почти шест милиона. Социалната мрежа позволява на тези „елитни“ потребители с много последователи да нарушават правилата, за да не загубят аудиторията си заедно със „звездите“ на Facebook. Струва си да се отбележи, че Facebook признава съществуването на привилегировани акаунти.

Липса на контрол върху съдържание, което не е на английски език

Друга слабост на социалната мрежа, както посочва The Conversation, е, че модераторите на Facebook не могат да контролират престъпната дейност сред неанглоезичните потребители. Хоган твърди, че ниското ниво на умереност е превърнало Facebook в място за престъпни организации – от мексикански наркокартели до азиатски трафиканти.

 

 

Разпространяване на конспиративни теории срещу ваксинирането

Според Ройтерс през юли президентът на САЩ Джо Байдън е обвинил Facebook, че не се противопоставя активно на разпространението на конспиративни теории за вредата от ваксината срещу коронавирус. Той отбелязва, че социалната мрежа е наясно с мащабите на разпространение на фалшификати и конспиративни теории в социалните си мрежи, но че ръководството не е предложило никакви ефективни мерки за борба с тях.

 

През пролетта на тази година стана ясно, че 41% от англоезичните публикации във Facebook, посветени на коронавируса, всъщност дискредитират ваксинацията, а общо потребителите са виждали антиваксинационни публикации в канала 775 милиона пъти на ден. Това съобщи The Wrap.

 

Няма как да се скриете от Facebook

Според репортер на Washington Post Facebook събира данни дори за хора, които са се регистрирали за приложението, но не го използват. В своята история журналистът Джефри Фаулър разказва историята на американка, която е създала акаунт в социалната мрежа през 2013 г., а след това успешно е забравила за него и не е използвала приложението в продължение на много години.

 

Според Фаулър тя е била изненадана да научи, че през последните осем години социалната мрежа е събирала данни за това какви подаръци е купила на роднините си миналата Коледа, къде работи и на коя банка е клиент, и дори каква марка бельо предпочита.

 

Журналистът сравни методите за събиране на информация на Facebook с частен детектив, който съставя подробно досие за живота на всеки потребител.

 

 

Позицията на Facebook

Веднага след острото интервю на Франсис Хоган говорителката на Facebook Лина Пич направи изявление за CNN. Обвиненията срещу дружеството са неверни, каза тя.

 

37-годишната Хоган е специалист по данни от Айова, има бакалавърска степен по компютърни науки и магистърска степен по бизнес администрация. Била е продуктов мениджър във Facebook, част от групата Civic Integrity, която се занимава със селективни рискове, включително дезинформация. Преди да се присъедини към гиганта в областта на социалните медии, тя е работила за редица известни компании като Google, Yelp и Pinterest.

 

Тя поема работата през май, но след това звеното е ликвидирано. Преди да си тръгне обаче, тя копира хиляди документи, които по-късно изпраща на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) и WSJ. Според New York Times тя е работила и с Whistleblower Aid – организация с нестопанска цел, която помага на хората да разкриват потенциални нарушения.

 

По време на интервюто Хоган заяви, че когато се е присъединила към компанията, е видяла, че „Facebook е много по-лош от всичко, което някога съм виждала“. Един от изтеклите документи показва, че Facebook предприема действия само по отношение на 3-5% от омразното и 0,6% от агресивното и подстрекателското съдържание, въпреки че твърди, че е най-добрият в това отношение.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа