Този компютър върви на вода

Този компютър върви на вода
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.10.2021
  • Сподели:

Всеки е срещал проблема с разливането на вода върху компютъра. Но какво ще си помислите, ако самият компютър е вода? Учени от университета Станфорд са разработили точно това – нов тип компютър, който работи с водни капки. Това става благодарение на уникалните физични свойства на водата, пише Smithsonian.

 

Разработването на компютъра е отнело почти едно десетилетие и за да разберете точно какво прави, ще трябва да се отърсите от традиционната идея за компютър. Вместо да служи за сърфиране в интернет и игра на игри, това устройство манипулира физическата материя в много малък мащаб.

 

Една капка вода служи като един бит. Малките капки се сливат с намагнетени наночастици, а след това са привлечени върху чип чрез използването на магнитни полета. Присъствието или отсъствието на капки вода служи като единици и нули в компютърния код. Всичко е синхронизирано с часовник, който указва кога да се местят капките, без да се получават грешки. Досега учените са демонстрирали, че устройството може да се използва за всичко, което прави компютърът компютър – например логически елементи или обратна връзка.

 

 

 

 

Магнитните полета, които контролират капките, могат да правят това с милиони капки едновременно и затова изобретението ще има много различни приложения. Следващата цел е устройството да бъде направено достатъчно малко, за да може да върши повече операции по-бързо.

 

Какъв е смисълът от задвижвани от вода компютри? „Всичко е в капките“, казва Ману Пракаш, лидер на проекта. В бъдеще такива компютри могат да бъдат използвани за мини лаборатории – просто сливате водата с химикалите и тестовете се провеждат сами, постоянно и правилно.

 

 

Станете почитател на Класа