Как Китай се превръща в голяма космическа сила

Как Китай се превръща в голяма космическа сила
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.12.2022
  • Сподели:

 

Трима китайски астронавти започнаха шестмесечна мисия, за да работят върху новата космическа станция на страната.

 

 

Това е най-новата стъпка на Китай към превръщането на страната във водеща космическа сила за следващите десетилетия.

Какво представлява космическата станция Tiangong?

Миналата година Китай изведе в орбита първия модул на своята космическа станция Tiangong или „Heavenly Palace“. Планира да добави още модули, като научната лаборатория Mengtian до края на годината.

Следващата година ще изстреля космически телескоп, наречен Xuntian. Той ще лети близо до космическата станция и ще се скачва с нея за обслужване и зареждане с гориво.

Tiangong ще има собствена мощност, задвижване, системи за поддържане на живота и жилищни помещения.

Китай е едва третата страна в историята, която е изпратила и астронавти в космоса, и построила космическа станция, след Съветския съюз (а сега Русия) и САЩ.

 

 

Страната има големи амбиции за Tiangong и се надява да замени Международната космическа станция (МКС), която трябва да бъде изведена от експлоатация през 2031 г.

Китайските астронавти са изключени от МКС, защото законът на САЩ забранява на космическата агенция НАСА да споделя своите данни с Китай.

Амбициите на Китай обаче не свършват дотук. След няколко години Китай планира да вземе проби от астероиди близо до Земята.

До 2030 г. страната има за цел да изпрати първите си астронавти на Луната и да изпрати сонди за събиране на проби от Марс и Юпитер.

Както Китай разширява ролята си в космоса, няколко други страни също се стремят да стигнат до Луната.

Япония, Южна Корея, Русия, Индия, Обединените арабски емирства също работят върху собствени лунни мисии.

Индия вече стартира втората си голяма мисия на Луната и иска да има своя собствена космическа станция до 2030 г.

Междувременно Европейската космическа агенция, която работи с НАСА по мисиите на Луната, също планира мрежа от лунни спътници, за да улесни комуникацията на астронавтите със Земята.

Каква е историята на Китай в космоса?

Китай извежда първия си спътник в орбита през 1970 г. – когато преминава през огромни смущения, причинени от Културната революция.

Единствените други сили, които са излезли в космоса до този етап, са САЩ, Съветският съюз, Франция и Япония.

През последните 10 години Китай изстреля повече от 200 ракети.

Китай вече изпрати безпилотна мисия до Луната, наречена Chang’e 5, за събиране и връщане на скални проби. Страната постави китайски флаг на лунната повърхност и безпилотно кацна на тъмната страна на Луната.

С изстрелването на Shenzhou 14 Китай вече изпрати 14 астронавти в космоса, в сравнение с 340 от САЩ и повече от 130 от Съветския съюз (и сега Русия).

Но имаше и неуспехи. През 2021 г. част от китайска ракета падна от орбита и се разби в Атлантическия океан, а две изстрелвания се провалиха през 2020 г.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че най-малко 300 000 души са работили по космическите проекти на Китай – почти 18 пъти повече, отколкото в момента работят за НАСА.

Китайската национална космическа администрация е създадена през 2003 г. с първоначален годишен бюджет от два милиарда юана (300 милиона долара, 240 милиона британски лири).

Въпреки това, през 2016 г. Китай отвори своята космическа индустрия за частни компании и те сега инвестират над 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара, 1,2 милиарда британски лири) годишно, според китайски медии.

В момента Китай е втората страна по разходи за космически изследвания в света, след САЩ. През 2021 година страната е изразходвала 10.3 милиарда долара за космически изследвания, при 54.9 милиарда изразходвани от САЩ, 4 милиарда от Франция, 3.6 от Русия и 2.6 от ЕС

 

 

 

Станете почитател на Класа