Изглежда, че китайски сателит се е сблъскал с парче от руска ракета през март

Изглежда, че китайски сателит се е сблъскал с парче от руска ракета през март
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.12.2023
  • Сподели:

Китайски спътник мистериозно се разпадна през март и се разпръсна на десетки парчета. Сега астроном от Харвард е открил какво вероятно се е случило: изглежда, че се е сблъскал с парче руска ракета.

 

 

„Това изглежда е първият голям потвърден орбитален сблъсък от десетилетие“, казва Джонатан Макдауъл, който забелязва вероятната катастрофа в регистър на данните от US Space Force.

Сензорите на US Space Force откриха нови отломки от разпадането на китайския спътник, наречен Юнхай 1-02, в средата на март. Yunhai 1-02 стартира през 2019 г., така че е бил сравнително нов и трябва да е бил в достатъчно добра форма, за да не се разпадне сам.

 

 

Китай не е обяви причината за загубата на спътника. Но US Space Force тихо актуализираха своя каталог за космически отломки. Обект 48078, парче от руска ракета „Зенит-2“, изстрелян през 1996 г., сега е вписан с особена бележка: „сблъсък със сателит“. Макдауъл забелязва тази промяна и я споделя в Twitter.

Той разгледал отново орбиталните данни и установил, че руската част от ракетата и спътникът Yunhai са минали на разстояние 1 километър един от друг в точното време и ден, когато Юнхай се е разцепил. Това разстояние е в границите на грешката.

И двата обекта са се движили около Земята по – бързо от куршум, така че всеки контакт би довел до експлозия на отломки. Катастрофата е създала 37 известни парчета отломки, според Макдауъл, въпреки че той добавя, че вероятно има още некаталогизирани парчета.

Но изглежда, че сблъсъкът не е бил „катастрофален“, казва Макдауъл, тъй като спътникът Юнхай е направил няколко орбитални корекции от март, което показва, че Китай все още може да го контролира. „Това е умерено голям проблем“, казва Макдауъл пред Insider. „Това показва, че тези по – малки некатастрофични сблъсъци се превръщат в нещо, което ще виждаме все по-често.“

Последният път, когато два големи обекта, обикалящи около Земята, се сблъскаха един с друг беше през 2009 г. Тогава „несъществуващ“ руски военен сателит се удари в активен комуникационен спътник Iridium над Сибир. Този сблъсък, заедно с предишен през 2007 г., увеличи количеството на големи отломки в нискоземна орбита с около 70%. Оттогава е имало още няколко фалшиви тревоги.

Вече близо 130 милиона парчета космически боклуци обграждат Земята – от изоставени спътници, космически кораби, които са се разпаднали и други мисии. Тези отломки се движат с приблизително 10 пъти по-висока скорост от тази на куршума, което е достатъчно бързо, за да нанесе катастрофални щети на жизненоважното оборудване, без значение колко малки са парчетата. Такъв удар може да убие астронавти на космически кораб.

Всеки път, когато обектите в орбита се сблъскат, те могат да експлодират в нови облаци от малки парчета високоскоростни отломки. Всъщност парчето отломки, ударило китайския спътник, може да се е отцепило от оригиналната руска ракета при по -ранен сблъсък.

„Всичко това е много тревожно и е допълнителна причина, да искате да премахнете тези големи отломки от орбита“, казва Макдауъл пред Space.com. „Те могат да генерират други отломки, които са по – малки.“ Експертите очакват повече подобни сблъсъци като този, ако никой не премахне мъртвите спътници и старите ракетни тела от космоса.

 

Станете почитател на Класа