НПО осъди „Железопътна администрация“ заради отказ за достъп до информация

  • Директорът на ИАЖА крие ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони от правителството на ГЕРБ

Неправителствената асоциация „Приятели на железопътния транспорт" (АПЖТ) осъди ИА „Железопътна администрация" заради отказ на достъп до обществена информация, стана ясно от публикувано решение на Апелативния съд в София. Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.


Искането на НПО-то е за достъп до информация за изпълнението на Договора за извършване на обществена услуга с железопътен транспорт. Самото искане е в следствие на разследване на в. „Класа" от декември 2011 година. Тогава наш анализ показа, че съкращенията на пътнически влакове и запазването на субсидията на БДЖ – Пътнически превози би довело до ощетяване на държавния бюджет с около 60 млн. лева годишно – съответно близо 120 млн. лв. за 2012 и 2013 година. Именно липсата на информация за договора, част от който е приложението за субсидираните влакове (носещи загуба, но важни от социална гледна точка) доведе до невъзможността да бъдат изчислени точните суми.


Една от основните задачи на ИА „Железопътна администрация" (ИАЖА)е да контролира изпълнението на Договора (съвместно с представители на финансовото министерство) и при нарушения да санкционира изпълнителя. По неофициална информация вместо да удържи близо 120 млн. за неизпълнението на договора, ИАЖА е глобила компанията с по-малко от 900 хил. лв. и то при положение, че дори и след съкращенията на влаковете превозите са извършвани с два пъти по-малко вагони от заложените.
Съкращаването на нерентабилните влакове бе извършено през декември 2011 г. и бе официално обявено като антикризисна мярка от тогавашния председател на борда на БДЖ Владимир Владимиров. Назначеният от ГЕРБ шеф на националния превозвач обаче не спомена нито дума за намаляване на субсидията.


Експерти коментираха, че с отказа за предоставяне на информация директорът на ИАЖА Веселин Василев порикрива собственото си бездействие, което е довело до ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони лева.
„Надяваме се, че този път ще получим отговори от агенцията. Искаме цялото общество да види за какво се харчат парите, които внасяме като данъци. След като получим информацията, ще я предоставим на всички желаещи, а ако открием официално нарушения, за които имаме в момента неофициална информация, ще внесем сигнал срещу определени длъжностни лица в прокуратурата", коментира пред „Класа" Варужан Апелян, председател на АПЖТ. Той обаче уточни, че е против намаляването на субсидията за БДЖ, а иска контрол върху нейното изразходване. „Смятам че е добра идея, вместо парите за железница да отиват в партийни каси и частни джобове, ако се установи излишък, той да бъде програмиран за закупуване на нов подвижен състав.", обясни той.

Станете почитател на Класа