Експерт: Толкова е просто - БСП взимат нов заем, защото ГЕРБ похарчи фискалния резерв

В последните години политическото говорене, особено при ГЕРБ, беше под образа: Не ме гледай какво правя, а какво ти говоря". Затова имам и много ниско доверие в това което те говорят публично. Това каза пред БНР бившият заместник- финансов министър Любомир Дацов, който сега е общински съветник в София от НДСВ по повод искания от правителството нов заем от 1,5 млрд. евро.„Чудя се на БСП защо не отговарят на ГЕРБ на едно просто нещо: „Ако имахме фискален резерв, който вие похарчихте, нямаше да взимаме заеми", продължи Дацов. Според него, бюджетът е бил на дефицит от 2009 г. насам. Същественият проблем е че сегашното правителство планира до 2017 г. също да останем на дефицит, а дългът, сам по себе си, не е толкова страшно явление:

„Не е въпросът за дълга. Проблемът е наличието на дефицит. Когато бюджетът е прекалено дълго в условията на дефицит, дългът е следствие. Тоест, ако трябва да се прави нещо, трябва да се прави в посока повишаване на събираемостта, стабилизиране на икономиката, така че тя по-бързо да заработи и да се върне към нормалните нива на заетост и икономическа активност", анализира финансистът.

Според него разходите не могат да бъдат орязани бързо, а политиката на правителството да се опитва да инвестира повече е правилна, защото стимулира икономическата активност.

Световните пазари биха реагирали отрицателно, ако дългът достигне 30% от БВП, коментира Дацов. От тази гледна точка няма риск в изтеглянето на заем, категоричен е той. С новата емисия той ще стигне до 22%, но следващата година той ще намалее, защото предстои падеж. България има от най-строгите ограничения за емисия на външен дълг, допълни той.

Политиците няма как да не използват тези неща за своите цели, защото дългът изглежда нещо страшно, а едновременно има много малко специалисти по него. На държавно ниво познавам от 5 до 10 човека, които разбират и поназнайват по нещо.

Според Дацов, промените на правителството в Закона до потребителския кредит, макар и да звучат добре на обществото, могат да доведат до увеличение на лихвите по кредитите, а не емитирането на нов външен дълг. Законът за големите търговски вериги пък ще доведе до вдигане на цените с тях.

Станете почитател на Класа