Лицемерие. И всички го знаят. Но си мълчат.

Лицемерие. И всички го знаят. Но си мълчат.
  • Публикация:  Иво Беров DW
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Всички знаят, че президентът Радев е като агент на Путин. И са наясно, че "Магнитски" засяга Бойко Борисов. И най-вече него. Но чакат някой друг да го каже - отвън. Заради това лицемерие всичко в България е разрешено.

 

 

"Аз знам, че ти знаеш. Ти знаеш, че аз знам, че ти знаеш, а пък аз знам, че ти знаеш, че аз знам, че ти знаеш".

Този вид познания в българския обществен и политически живот не е някаква причудливост, нито изключение. Той е ежедневие. Привичка, навик, обичай, който вече се е превърнал в начин на мислене и начин на живот. В национална особеност. В част от българщината.

Разбира се, ръководството на БСП, членовете на БСП, президентът на България Румен Радев и всички почитатели на Путин много добре знаят, че ако Европа и светът не дадат оръжие на Украйна, Русия ще победи поради явното си преимущество в хора и суровини. Много добре знаят това и почитателите на "Възраждане" начело с Костадин Копейкин - една руска по същността си партия.

Защитават националния интерес. Но чий?

Но те не казват "искаме да победи Русия". Казват, че искат мир, че защитават България и нейните национални интереси и всеобщото световно щастие едва ли не - и всякакви такива, вече поизтъркани приказки и обяснения, които целят да прикрият истината, но нищо не прикриват, защото истината се знае от всички.

И Радев, и Нинова, и бесепарите, и Костадин Костадинов, и "възрожденците" знаят, че хората я знаят, а също знаят, че те знаят, че ако те все пак защитават националните интереси, то това не са тези на България, нито дори тези на Русия, а интересите на Путин. И би било добре, ако някой водещ или журналист от националните медии беше попитал българските помагачи на Путин: "А вие, толкова осведомени и умни хора не се ли досещате, че да не се изпрати оръжие на Украйна значи да се помогне на Русия?".

След което разговорът би станал наистина съдържателен, защото след неизбежния отговор "да, но така биха били спасени хиляди човешки животи" ще последва и естественото: "тогава българите да не бяха вдигнали Априлското въстание или да не бяха защитавали държавата си от сръбското нашествие през 1885-та година, за да бъдат спасени хиляди човешки животи". Защото всички помагачи на Русия иначе ревностно почитат паметта на Левски, Ботев и Бенковски.

Малцина са обществениците и политиците, има ги най-вече в средите на опозицията, които казват това, което иначе цялото общество знае - президентът Радев, БСП с Корнелия Нинова и „Възраждане“ с Костадин Костадинов действат като агенти на Путин.

А на всички е ясно какво всъщност предлага Радев

Казва го и съветникът на Зеленски Михайло Подоляк, комуто не се налага да се съобразява нито с политическите условности, нито с лицемерието по български: "Вижте, той (Румен Радев - б.ред.) предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се иска този човек да говореше по този начин и така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той".

Иначе всички в България са наясно какво предлага той, но повечето сякаш чакат да го каже някой друг или някой отвън. И всички са наясно, че мерките по закона "Магнитски", които разобличават бившия финансов мининистър Горанов, засягат и Бойко Борисов. Най-вече него. Защото не може повече от половин милиард лева да са били незаконно разпределяни от министъра му без негово знание.

И всички знаят това, цялото ни общество - журналисти, политици, анализатори, социолози, политолози, познавачи и всякакви разбирачи. Дори и тези, които защитават Борисов и министъра му с уж благовидни, а всъщност нелепи обяснения - това било намеса във вътрешните ни работи, нямало било доказателства и други подобни. И всички, без никакво изключение, знаят, че корупцията в България е следствие от действията и бездействията на главния прокурор Гешев.

Защо си мълчат и за Борисов

Като "всички, без никакво изключения", включва членовете, политиците и привържениците на ГЕРБ. Те, обаче, няма да се разграничат от Борисов каквито и поразии да направи, каквито и нелепости да изрече, каквито и разкрития да има срещу него. Причината - те вече са се сплотили в една прослойка, която не провежда политики, а брани облагите си, постовете си и общественото си положение. А за тях основна, ако не и единствена заслуга има Борисов. "Благодарение на г-н Бойко Борисов някои сме депутати, други кметове и общински съветници" - откровено си призна една бивша депутатка на ГЕРБ.

Вследствие на това всеобщо лицемерие не само Борисов, но и всички користни политици могат да си позволят да говорят каквото им хрумне, да лъжат, да клеветят и да обещават невъзможни неща, без да носят отговорност за думите си. Между другото и защото националните медии, не смятат за свое задължение да ги възпират и разобличават. Те само предават гледни точки.

Всички са необходими за тези промени

Всичко това води до разнищване на обществената тъкан, до обезсмисляне на политическия живот и до неучастие в изборите. Иначе политическият ни живот може да се върне към изначалния си смисъл само чрез решителни промени, вече всички знаят какви, дори да не го признават.

А те могат да бъдат осъществени достатъчно бързо, само ако и негласувалите досега ги припознаят не само като свое дело и като свое задължение.

Станете почитател на Класа