Велизар Енчев разкри "мръсни енергийни тайни"

Който гласува за закрити заседания на ДКЕВР, е длъжен да стане и да обяви, че няма ВЕИ. Правя това предложение, защото президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обяви миналата година, че в този и в миналия парламент има над 140 депутати, собственици на ВЕИ-та.

Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител Велизар Енчев по време на дебатите за промени в Закона за енергетиката на първо четене, предаде репортер на БГНЕС.

Енчев настоя да се уточни кои заседания на ДКЕВР ще са закрити. Той заяви, че е против това да се прилагат закрити заседания, освен в изключителни случаи. Защо се прилагат те? Ще ви кажа мръсна тайна на парламента, за да не знае обществото как лобистите на ВЕИ-тата, на фотоволтаиците, водните централи лобират за интересите си в ДКЕВР, заяви твърдо независимият депутат.

Ще предложа гласуването на ЗИД на Закона за енергетиката да се отложи. Мотивите ми за това са, първо, предложението ДКЕВР да се преименува, да се премахне думата държавна, каза Енчев. Той запита депутатите от какво се страхуват или срамуват? Защо трябва да се престъпва към раздържавяването на ДКЕВР, запита той.

Енчев се обърна към десните в залата като им заяви, че с раздържавяването, което са извършили, те са демонтирали държавата. Това, което се предлага да се премахне думата държавна, е скандално и означава, че иска да се следва порочният гръцки пример за раздържавяването на националната електрическа компания на Гърция, заяви Енчев.

Според него членовете на комисията трябва да бъдат проверени дали имат конфликт на интереси преди гласуването им за членове, а не след това, както е по сегашния правилник. Разделянето на ДКЕВР на 2 части прилича на порочния опит, който ГЕРБ и верните им слуги от Четворната коалиция предлагат ВСС да се раздели на 2 съвета-прокурорски и съдийски. Очевидно става дума за груб лобизъм, който ще бъде прилаган при това разделение на ДКЕВР, заяви Велизар Енчев.

Не е нормално ДКЕВР, която се командва от управляващата партия, парламентарната комисия, която контролира ДКЕВР, да бъде оглавявана от Веселинов - отново от управляващата коалиция, но това не е първият или последен порок на вашата работа, заключи Енчев.

140 души в парламента притежават ВЕИ-та. В българския парламент има енергийна мафия, каза Енчев. Високата цена на ел. енергията се дължи на двата американски ТЕЦ-а и на ВЕИ-тата, ненормално високите цени за включване в системата. Това обслужва енергийната мафия, която има подкрепа в парламента. Всеки трябва да стане и да каже, че не притежава ВЕИ-та както и неговите роднини. В противен случай това не е български парламент, а парламент на енергийната мафия, каза още Енчев.

Станете почитател на Класа