Алгафари: Ако БСП продължава така, на следващ вот ще се бори да прекрачи 4% бариера. Трябва мощна оставка

Алгафари: Ако БСП продължава така, на следващ вот ще се бори да прекрачи 4% бариера. Трябва мощна оставка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

ПП-ДБ са загубили между 40-50% от избирателите си и оставките са естествени. Това каза пред БНТ политическият коментатор доц. Петър Чолаков. Според него трябват още оставки, цитиран от novini.bg.
Коалицията ПП-ДБ трябва да остане заедно, по мнението му. Според него ПП-ДБ не са си направили изводите. Трагедията в БСП не е голяма, най-голямата загуба е при ПП-ДБ, каза Чолаков. Ако ИТН влязат в управление с ГЕРБ и ДПС ще последват съдбата на ПП-ДБ, прогнозира той. Едва ли ИТН ще влязат в този вариант, според него.

Чолаков още посочи, че е нормално "Величие" да не влязат в управление с ГЕРБ и ДПС. Трети вариант за кабинет е възкресяване на сглобката, допълни той. ГЕРБ ще се опитат да бъдат максимално конструктивни, прогнозира Чолаков. По-скоро ще се върви към нови предсрочни парламентарни избори, изтъкна той. За него "Величие" са фойерверк.

Юрий Асланов смята, че ако първият проучвателен мандат се провали, вторият и третият са обречени. Кабинет може да има само с мандат на ГЕРБ. Не беше логично сглобката да се счупи, според Асланов. Вотът в неделя е бил срещу олигархичния модел на управление. Обществото е заплашено от тенденция към авторитарна власт, изтъкна той. Политиците трябва да се споразумеят за нещо поне временно, за изход от кризата, по думите му.

"Социолозите у нас и този път не познаха съвсем нещата за изборите 2 в 1. За мен голямата изненада беше, че "Продължаваме промяната-Демократична България" са трети, а не пети например. Докато за повечето хора голямата изненада беше партия "Величие", каза пък Нидал Алгафари.

Според него тази партия "Величие не е енигма. Полковник Марков има разпознаваемост. По-скоро хората около него не са толкова разпознаваеми.
"Помня как преди време социолозите не познаха и за партия "Атака", даваха прогноза да имат 1 процент, а те имаха 10 процента на избори", добави той.

По-скоро тези, като БСП би трябвало да са тежко недоволни заради исторически ниския им резултат. И другите, които трябва да са много доволни, са от партия „Величие“, смята още той.
"Трябва да има много голяма и мощна оставка в БСП, съветва Алгафари. Ако левицата продължава така, на следващ вот ще се бори да прекрачи 4% бариера. Идеалният вариант е правителство на малцинството, по думите му. ГЕРБ трябва да излязат с концепция", настоява

Станете почитател на Класа