Чрез ДПС Пеевски буквално иска да глътне цялата държава

Чрез ДПС Пеевски буквално иска да глътне цялата държава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.07.2024
  • Share:

Гледах преди малко Станислав Анастасов от ДПС в ефира на БНТ. Опитва се да обясни скандала, прикривайки реалната ситуация в ДПС. А проблемът там е много сериозен и засяга всички нас. Засяга цялата ни държава, без изобщо да преувеличавам. Затова ще се опитам да го обясня възможно най-схематично, за да разберат най-голям брой хора.
Та, Анастасов се огъва, маже, върти - типичен професионален политик, който обаче е заставен между чука и наковалнята. Заместник-председателят на Движението е сериозен кадър, което говори за интензитета на напрежението.
Така.
Пеевски се опитва да глътне ДПС. Съвсем правилно се е нацелил, тъй като партията е вероятно най-ценният актив на съвеременната българска политико-партийна система. ДПС е най-устойчивата политическата организация, която разполага с етнически електорат, обучени кадри и на практика представлява вечен излаз към властта, независимо от конюнктурата.
Чрез ДПС Пеевски буквално иска да глътне цялата държава.
Проблемът, както много добре знаят всички, които професионално следят какво става в България, е, че Пеевски не е етнически турчин. И местните структури не го искат. Напрежението се показа много ясно още в началото на годината, когато се разбра, че Пеевски ще става председател. 
Тогава Доган го нарече “феномен” и регионалните структури стиснаха зъби, и млъкнаха. Затова и си отиде Карадайъ.
Самият Доган вероятно е наясно с амбициите на Феномена и за това председателите се оказаха двама - един етнически турчин, Джевдет Чакъров, и Пеевски. За да го контролира и за да укроти страстите на етническите турци, в опит да преглътнат избора.
Но апетитът на Феномена стига дотам, че се опита, само шест месеца след като стана председател, да отстрани и Почетния председател, за да се закрепи завинаги на върха на движението.
Това, уважаеми приятели, ако стане, означава, че Пеевски ще приватизира или вземе за собствено ползване цялата държава. Успее ли Пеевски да премахне Доган, няма спирка за него.
Хубавото в случая е, че авторитетът на Доган сред етническите турци и автентични депесари е много голям - нещо като жив светец.
Ходът на Доган от няколко дни - усетен много добре от Феномена - е да ползва устава и отдолу нагоре да елиминира Пеевски, което, естествено, е единственият възможен ход. За това наблюдаваме този цирк с областните структури. Феноментът се опитва да дърпне, чрез всякакви механизми за натиск и принуда, от пари до прокуратура, колкото може повече от тях, за да пресече хода на Доган. За това Анастасов днес следобяд по БНТ, и Адемов сутринта по bTV, говорят непрекъснато за структурите и за “колективните органи”. Защото се опитват да “вземат” на тяхна страна, разбирай срещу Доган, колкото могат повече от местните организации. За това Чакъров е звънял на областните ръководители днес да не ходят на срещата с Пеевски.
Видяхме, че Силистра и Кърджали засега не са отишли. Но каквото и да стане, хората отдолу несъмнено са с Доган. Надявам се да успее да овладее създаденото от него Движение и местните структури на партията, за да пресече пътя на “Феномена”. Пеевски е натрупал много власт и влияние чрез репресивните органи, много пари и е много опасен. 
И тази битка в момента е най-важната, която се случва на политическия терен.

Станете почитател на Класа