Маестро Диан Чобанов представя Opera Open 2024

Маестро Диан Чобанов представя Opera Open 2024
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.04.2024
  • Сподели:

Специалното издание на международния фестивал Opera Open през 2024 г. ще отбележи 70-годишнината от създаването на Пловдивската опера с богата програма. Основен акцент в нея ще бъде тържественото откриване с Гала концерт на световноизвестния руски сопран Аида Гарифулина /25-и юни/.

 

 

 

Ще бъдат представени две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта “Кармен“ от Бизе /6-и юли/ и балета “Ромео и Жулиета“ от Прокофиев /12-и юли/.

След като отбелязва рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 г., “Кармен“ ще се завърне на тази сцена с премиерна продукция на режисьорката Урсула Хорнер. В главните роли ще гледаме сръбския мецосопран Любица Вранеш, португалския тенор Карлос Кардосо и полския бас Даниел Мирослав.

Балетната трупа на Пловдивската опера подготвя премиерата на “Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и театрални продукции. Стилът й, усъвършенстван в школата на легендарния Морис Бежар, поставя нов стандарт в качеството и изразителността на съвременния балет.

По традиция програмата на международния фестивал Opera Open предлага на пловдивската публика и гостите на града на тепетата голямо жанрово разнообразие. Сред загравията за почитателите на оперетата и мюзикъла през месец август са “Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър /21-и август/ и VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от престижни европейски оперетни театри /24-и август/.

В годината на Райна Кабаиванска Opera Open ще завърши с Гала концерт в нейна чест с участието на звездите на Школата Кабаиванска, които вече градят успешна оперна кариера /15-ти септември/.

“ОПЕРАТА Е ТУК!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Пловдивската опера и фестивала Opera Open през 2024 г. “Операта е в своя град, в страната си, в сърцата на гражданите. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо сега. Операта е тук, за да участва в пулса на града“, отбелязват организаторите.

Чуйте повече в звуковия файл в първото интервю с новия директор на Пловдивската опера – маестро Диан Чобанов, за предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“.

Цялата програма на международния фестивал Opera Open '2024 можете да видите тук.

Станете почитател на Класа