Стотици побеснели слонове вилнеят в град в Камерун, има убити

Стотици побеснели слонове вилнеят в град в Камерун, има убити
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Властите в Камерун се опитват да овладеят стадо слонове, преминаващи в и около столицата на северна област на страната, предаде агенция "Ройтерс". Освен в село край Маруа, няколко от едрите животни влезли и в самия град. Съобщава се за стъпкано дете в селото. Не се знае точната бройка на нашетвениците - първоначално се говореше за "стадо от около 25 слона", но впоследствие се оказа, че се касае за над 300 от гигантите. Властите в града обявиха извънредно положение и призоваха хората да не излизат от домовете си, докато овладеят кризисната ситуация.

 

 

Слоновете настъпиха в град Маруа в Камерун

 

В Камерун живеят около 6830 слона, една от най-големите популации в Африка. Плантациите и селата отнемат навлизат все повече в местообитанията им и накрая те понякога се озовават в градчета и села, стъпкват домове и посеви, а понякога нападат и хора.

"Слоновете влязоха в търсене на вода заради твърде сухата природа в региона. Те са особено опасни сега, защото са жадни и изнервени", казва лесовъда Жан Ниемег. Видеоклипове, заснети с телефони, също показват преминаването на слоновете, макар "Ройтерс" да не може да потвърди автентичността им.

Според министерството за горите и дивата природа те се придвижвали към национален парк, когато пътят им бил блокиран от наблюдаващи ги местни жители в неведене за маршрута им. Най-малко един човек е убит тогава, още един - седмица по-рано.

Активисти в Камерун искат решение на тези сблъсъци на слонове и и хора (водили в миналото и до протести), което взема предвид ролята на климатичните промени. Засушаването само увеличава напрежението, защото жадните слонове е по-вероятно да навлязат в села и градчета, допълва "Ройтерс".

"КОгано на едно място няма вода, те търсят друго, където могат да намерят вода и други ресурси", казва Абубакар Адаму, местен презставител за развитие към организацията African Wildlife Foundation.

Станете почитател на Класа