Екшън! БГ азовци щурмуваха руския културен дом в София

Екшън! БГ азовци щурмуваха руския културен дом в София
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Протест пред Руския културно-информационен център в София заради прожекцията на филма "Азовстал". Посолството на Украйна у нас реагира остро.

 

 

Украинското посолство определя събитието като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава членка на ЕС и НАТО. 

Според тях прожекцията на филма е опит "да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град Мариупол и металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници".

 

Снимки: Булфото

 

 

 

 

 

В същото време една шепа съмнителни лица се събраха пред Руския център, за да изкажат несъгласие с прожекцията на филма. Както може да се види от снимките, някои от тях са облечени с тениски на нацбатальона "Азов" и размахват украински знамена.

В протеста се включиха и "професионалните протестъри" от БОЕЦ, които призоваха часове по-рано във Фейсбук: "БОЕЦ пред руския "културен" център в София!Тук не е Москва! Отпор срещу агресивния путинизъм и марионетките на Кремъл в България!"

Документалният филм "Азовстал" на режисьора О. Кирия е посветен на освобождаването на легендарния завод, а прожекцията му бе от 18.30 в Малката зала на Руския дом с вход свободен.

 

 

Станете почитател на Класа