Истина ли е? Шокиращо проучване сочи, че ковид ваксините са увеличили смъртността

Истина ли е? Шокиращо проучване сочи, че ковид ваксините са увеличили смъртността
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

Според ново проучване през първите 3 години от пандемията от коронавирус в западните страни са регистрирани повече от три милиона смъртни случая.

Това предполага, че ваксините срещу Covid могат да бъдат отчасти виновни за това, сочи изследването на Vrije Universiteit в Амстердам, публикувано в списание BMJ Public Health по-рано тази седмица.

Между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2022 г. в 47 държави са регистрирани общо 3 098 456 прекомерни смъртни случая (Прекомерната смъртност е термин, използван в епидемиологията и общественото здраве, който се отнася до броя на смъртните случаи от всички причини по време на криза над и отвъд това, което бихме очаквали да видим при "нормални" условия.)

Според проучването през първата пълна година на пандемията през 2020 г. са регистрирани 1,03 милиона смъртни случая. През 2021 г., когато са пуснати първите ваксини, са регистрирани над 1,25 млн. прекомерни смъртни случая, а през 2022 г. - когато са отменени ограниченията, свързани с Ковида - са регистрирани над 808 000  смъртни случая, според предварителните данни, цитирани в проучването.

„Извънредната, прекомерната, смъртност остава висока в Западния свят в продължение на три последователни години, въпреки прилагането на мерки за ограничаване на разпространението и ваксините Covid-19“, се посочва в изследването.

Изследователите заявяват, че „безпрецедентните“ цифри предизвикват сериозна загриженост и че политиците трябва да проведат задълбочени изследвания на „основните причини за постоянната свръхсмъртност“.

По време на пандемията политиците и медиите ежедневно подчертаваха, че всеки Covid-19 смъртен случай е от значение и всеки живот заслужава защита чрез мерки за ограничаване на разпространението и Covid-19 ваксини. След пандемията трябва да се прилага същият морал", казват те.

Авторите посочват, че са регистрирани „подозирани“ нежелани събития, въпреки че ваксините трябва да предпазват реципиентите от смърт или тежко заболяване, причинено от Covid-19. "Според „различни официални бази данни“ медицинските специалисти и получателите на лекарството съобщават за „сериозни наранявания и смъртни случаи след ваксинация“, добавят авторите на проучването.

Проучването заключва, че разграничаването на причините е „предизвикателство“, тъй като националните статистически агенции се различават по задълбоченост и качество, политиките за тестване на коронавируси се различават в отделните държави и „не всички са съгласни с това какво се квалифицира като смърт от Covid-19“.

Изследователите отбелязват също така, че страничните ефекти, свързани с ваксинацията срещу Covid-19, включват исхемичен инсулт, остър коронарен синдром, мозъчен кръвоизлив, сърдечносъдови заболявания, коагулация, кръвоизливи, стомашно-чревни инциденти и фатално съсирване на кръвта.

През май 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви, че коронавирусът вече не представлява глобална здравна опасност. Въпреки това все още се съобщава за случаи на Covid-19 и последващи смъртни случаи в целия свят. Според данните, проследявани от базираната в Женева институция, през седемте дни преди 19 май в световен мащаб са регистрирани 36 014 случая, което бележи седмично увеличение с 2 336.

 

Станете почитател на Класа