Вижте отвътре двореца на Путин за 100 млрд. рубли

Вижте отвътре двореца на Путин за 100 млрд. рубли
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

Полилей за 50 милиона рубли, които се равняват на почти 100 000 лв., заседателна маса, в която само един стол струва 220 000 рубли (или около 4440 лв.). По стените - репродукции на стари руски картини, които показват исторически битки от Наполеоново време. Това е само част от интериора на една-единствена стая от безбройните помещения в т.нар. дворец на Путин. Имението за 100 млрд. рубли се намира на източния бряг на Черно море край курортния град Геленджик в Русия, пише NOVA.

Екипът на покойния Алексей Навални и разследващият сайт "Проект" успяха да покажат как изглежда този мегаломански палат отвътре стая по стая - от спалнята на "владетеля", през личния му вътрешен параклис, до сауната, криокамерата и "вертикалния душ" в тоалетната.

Повече от 3 години след като Навални разкри връзката на руския президент със собствеността на двореца, а милиардерът Аркадий Ротенберг се обяви за притежател на имота, ремонтът в Геленджик вече е завършен, а мебелите и уредите са доставени и монтирани. Нищо от твърденията на Ротенберг за намерението му да открие "апартхотел" в сградата не е вярно. Разположението на стаите и интериорът им показват, че това е лична резиденция, поръчана за нуждите на един конкретен човек. Дори бюрото в работния кабинет на бъдещия му обитател има същата система с телефонни пултове, каквато е инсталирана в кабинета на Владимир Путин в Кремъл.

Това, което прави впечатление, е, че почти цялата техника е доставена от западни производители, с редки изключения на доставки от страни като Сърбия, например. Основният доставчик на строителните материали като гипсокартонени листове и шпакловка е германски. Луксозните мебели са от ексклузивни италиански марки. Машините в спортните зали и водните системи в баните са от американски или италиански производители. Всеки от доставените артикули е от най-високия ценови клас. Най-скъпите осветителни елементи са полилеите и настолните лампи от френски, италиански и британски компании. Всеки от кристалните полилеи струва по 48 млн. рубли.

"Проект" отправя запитвания до най-големите доставчици на материали за двореца на Путин. Сайтът получава отговор само от една фирма - "от началото на войната компанията е съкратила рязко своята активност в Русия", вече не се занимава с продажби в страната, но не може да спре евентуални покупки на продукцията ѝ през трети страни. Друга пък стана обект на журналистическо разследване на германската телевизия ARD, в което се разкрива, че строителната компания е участвала в доставки за руското Министерство на отбраната при "възстановяването" на унищожения окупиран град Мариупол. Оправданието било сходно - не продаваме директно на потребители в Русия, не отговаряме за действията на търговците, които внасят продуктите ни в страната.

Това, което най-много впечатлява разследващите журналисти, е появата на църква с трон в двореца. Тя се появила на мястото на една от стаите, които по първоначалния план трябвало да бъдат зали за стриптийз и игри. Олтарът на параклиса се оказал с нетипичен набор от икони, посочват от ФБК и "Проект". В средата е изобразен Исус Христос, вдясно от него - Богородица с Младенеца, но от лявата страна е поставена икона на светия княз Владимир, кръстителят на Киевска Рус. Обикновено на тази позиция се изобразява светецът покровител на човека, който е платил за построяването на църквата.

"Това, че Путин не просто се асоциира с княз Владимир, а вече се смята за негово превъплъщение, не провокира съмнения. Той организира паметни мероприятия в чест на княза, кръщава подводници с неговото име, а президентският фонд отделя десетки милиони рубли за "етно-опера" за княз Владимир с певеца Shaman в главната роля", напомнят от ФБК, и цитират думи на руския патриарх Кирил, който обявява, че "не е случайно", че Путин носи името на този светец. В църквата е поставен и трон, какъвто се полага или на високопоставен църковен ръководител, а навремето - за монарха. Свещеникът, с когото "Проект" разговаря, коментира, че вероятно благодетелят на този храм "има доста висока представа за себе си и своята значимост", за да си поръча "царски стол".

 

 

 

 

 

 

Първото разследване на екипа на Навални за имението беше публикувано в началото на 2021, малко след като самият той се върна в Москва и беше хвърлен в затвора. Дворец на Путин и прилежащата му територия са огромно имение от 7000 хектара, "най-секретният и охраняван обект в Русия, без преувеличение", както го описват хората от екипа на Фонда за борба с корупцията. "Това не е провинциална вила, не е дача, не е резиденция. Това е цял град, дори кралство. Той е заобиколен от непристъпни огради, собствено пристанище, собствена охрана, църква, пропускателен режим, затворено въздушно пространство и дори собствен граничен пункт. Това е истинска самостоятелна държава на територията на Русия. И в тази държава има само един несменяем цар - Путин", пишат те.

Ремонтът му се наложи заради грешки в проектирането, които са довели до проблеми с вентилационната система и протичане на тавана.

 

Станете почитател на Класа