Германският президент въвежда квота за жени при удостояването с почетни ордени

Германският президент въвежда квота за жени при удостояването с почетни ордени
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2022
  • Сподели:

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер въведе квота, съгласно която най-малко 40% от наградените с почетни ордени в Германия трябва да бъдат жени, предаде БТА, цитирайки ДПА.

 

 

"Жените постигат велики неща в нашето общество. Независимо дали в асоциации, компании, университети или в културата, жените осигуряват сплотеност, човечност, прогрес и креативност. Те заслужават благодарност за това, но също така и по-видимо признание", заяви Щайнмайер.

Въпреки че мъжете и жените са представени в обществото поравно, едва около една трета от наградените са жени, заяви канцеларията на президента. Щайнмайер каза, че заслужили жени могат да бъдат открити навсякъде: "Огледайте се около себе си, във вашия квартал, през свободното ви време, сред колежките ви. Почетният орден живее чрез предложенията, които аз получавам от вас за награждаване с Федералния почетен кръст. Наградата е начин да бъдат признати изключителни заслуги към нашето общество". "И това е начин да дадем на повече жени признанието, което те заслужават", добави германският президент.

Всеки германски гражданин има право да номинира друг гражданин за награждаване с почетен орден. Предложението трябва да бъде изпратено в Държавната канцелария или канцеларията на Сената в съответната федерална провинция, която разглежда номинацията и след това я изпраща на президента за окончателно решение. Щайнмайер постанови, че отсега нататък канцелариите ще трябва да гарантират, че най-малко 40% от техните кандидати са жени. Ако те не изпълнят това изискване, на мъжете ще се наложи да чакат по-дълго, за да получат своята награда.

Станете почитател на Класа