Голяма новина за Украйна!

Голяма новина за Украйна!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Украйна се надява до три години да започне собствено производство на ядрено гориво за атомни електроцентрали, което да замени руското гориво, включително на европейския пазар. Това съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на енергетиката.

 

 

Украйна вече започна производството на компоненти за горивни касети тип ВВЕР-1000, а впоследствие планира да започне производство на касети за реактори ВВЕР-440. По данни на енергийното министерство проектът се изпълнява от "Енергоатом" в сътрудничество с американската компания "Уестингхаус".

От ведомството посочват, че тази година трябва да приключи лицензирането, а промишленото производство на облицовки и глави (елементи на горивните касети) да започне през 2024 г.

Те ще се използват за производство на ядрено гориво за нуждите на "Енергоатом" в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция.

Министърът на енергетиката Херман Галушченко заяви, че Украйна очаква в бъдеще да се превърне в доставчик на ядрено гориво за европейските страни, в които работят атомни електроцентрали с реактори тип ВВЕР-440, за които няма аналози на руското гориво.

 

Станете почитател на Класа