Защо издадоха заповед за арест на Путин?

Защо издадоха заповед за арест на Путин?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

В петък Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир В. Путин за военни престъпления, като заяви, че той носи индивидуална наказателна отговорност за отвличането и депортирането на украински деца след руската инвазия миналата година, съобщават информационните агенции.

 

 

Групи за защита на правата на човека приветстваха заповедта като важна стъпка към прекратяване на безнаказаността за руските военни престъпления в Украйна. Вероятността за провеждане на съдебен процес, докато Путин е на власт, изглежда малка, тъй като съдът не може да съди обвиняеми задочно, а Русия е заявила, че няма да предаде свои служители. Все пак заповедта задълбочава изолацията на Путин на Запад и може да ограничи движението му в чужбина.

Съдът издаде заповед и за Мария Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето. Тя е публичното лице на спонсорирана от Кремъл програма, в рамките на която украински деца и тийнейджъри са отведени в Русия.

Руското външно министерство бързо отхвърли заповедите, като отбеляза, че не е страна в съда.

В изявлението на съда се казва, че „има основателни причини да се смята, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление незаконна депортация на население и това за незаконно прехвърляне на население от окупираните райони на Украйна в Руската федерация“.

Международният наказателен съд не признава имунитета на държавните глави по дела, свързани с военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид.

Кремъл отрича обвиненията във военни престъпления, но не крие прехвърлянето на украински деца в Русия, представяйки го като осиновяване на изоставени деца и популяризирайки програмата като патриотично и хуманитарно усилие.

„Това е голям ден за многобройните жертви на престъпленията, извършени от руските сили в Украйна от 2014 г. насам“, заяви Балкис Джара, заместник-директор по международно правосъдие в Хюман Райтс Уоч. „С тези заповеди за арест Международният наказателен съд обяви Путин за издирване и направи първата си стъпка за прекратяване на безнаказаността, която твърде дълго окуражаваше извършителите на руската война срещу Украйна.“

Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство, заяви, че съобщението няма „никакво значение за нашата страна, включително от правна гледна точка“. „Русия не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд и не носи никакви задължения по него“, каза тя. „Русия не си сътрудничи с този орган“, като нарече всички усилия на Международния наказателен съд да извърши арести „правно невалидни за нас“.

Украински официални лица заявиха, че решението на практика заклеймява Русия като престъпно правителство и прави света много по-малко място за Путин. Ако руският лидер пътува до държава, която е страна по МКС, тази държава трябва да го арестува, съгласно задълженията си по международното право.

„Това е само началото“, заяви Андрий Ермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски. Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент, заяви, че заповедта за арест е „голяма стъпка към възстановяването на световното правосъдие“. „Отсега нататък светът никога няма да подаде ръка на този, който реши да започне непровокирана брутална война в Украйна“, каза той.

Но ограниченията на съда са добре известни – въпреки че може да повдига обвинения срещу действащи държавни глави, той няма правомощия да ги арестува или изправя пред съд, а разчита на други лидери и правителства да действат като негови шерифи по света. Това се вижда най-ярко от случая на президента на Судан Омар Хасан ал-Башир, който беше обвинен от съда, но не беше арестуван в други държави, където е пътувал.

Разследване на „Ню Йорк Таймс“, публикувано през октомври, идентифицира няколко украински деца, които са били отнети в рамките на систематичните усилия на Русия за преселване. Те описват разтърсващ процес на принуда, измама и насилие, а след пристигането си в Русия или в окупираните от Русия територии често са настанявани в домове, за да станат руски граждани, и са подлагани на действия за превъзпитание. Русия защитава прехвърлянето с хуманитарни съображения.

В четвъртък анкетна комисия на ООН заяви, че прехвърлянето на деца и други цивилни граждани от Украйна в Русия от страна на Русия може да представлява военно престъпление, като отбеляза, че нито един от разследваните от нея случаи не е оправдан от международното право. Украйна е съобщила за прехвърлянето на 16 221 деца в Русия, но комисията заяви, че не е успяла да провери този брой.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че незаконното прехвърляне на деца е приоритет за неговите следователи. „Децата не могат да бъдат третирани като военна плячка“, каза той, след като този месец посети детски дом в Южна Украйна, който според него е бил изпразнен в резултат на предполагаеми депортации.

 

 

Станете почитател на Класа