Време е да се продават доларите: Ето какво очаква икономиката на САЩ

Време е да се продават доларите: Ето какво очаква икономиката на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Руснаците трябва да продадат доларите си възможно най-скоро и вместо това да купуват евро, юани и злато. Такъв съвет даде бизнесменът Олег Дерипаска в социалните мрежи.

 

 

Разбира се, някои икономисти говорят за „смъртта“ на долара от година на година в продължение на десетилетия, но когато това е препоръката на милиардера, основателя на "Русал", струва си да се чуе.

Дерипаска публикува поста си в отговор на интервю с финансовия анализатор Робърт Кийосаки, който през 2008 г. предсказа фалита на Lehman Brothers, което бележи началото на ипотечната криза в САЩ, която след това ескалира в световната финансова криза.

Кийосаки след затварянето на две големи банки в САЩ Silicon Valley Bank Signature Bank препоръча да се купуват повече злато, сребро и биткойни, тъй като той прогнозира „твърдо приземяване“ за икономиката на САЩ.

„Ако веселият инвеститор се окаже прав дори с 10%, тогава изглежда, че е дошло времето да продадем долари много, много бързо и да купим малко евро и много повече юани и злато“, пише Дерипаска в коментар към интервюто .

В следващото си съобщение той добави, че САЩ рискуват да загубят „свещения статут“ на притежателя на най-високия кредитен рейтинг ААА, „въпреки че той отдавна е престанал да отразява основите на публичните финанси на САЩ, а е по-скоро елемент на политически и психологическа подкрепа за глобалното господство на САЩ във финансовата сфера“.

Въпреки че това все още не се е случило, на 14 март Moody's понижи перспективата си за банковата система на САЩ от стабилна на негативна.

Според милиардера Китай може да ускори падането на долара, ако реши да действа в тази посока.

„Ако китайските банки, водени от Народната банка на Китай, дори не започнат да продават съкровищни облигации, а просто спрат да купуват американски дълг в същите обеми, тогава ще видим лихвите по заемите на Министерството на финансите на САЩ на 8-10%, което означава, че дефицитът на федералния бюджет на САЩ скоро ще се удвои“, каза той.

При такива условия някогашните фантастични прогнози за срива на долара вече не изглеждат толкова нереалистични. Андрей Кочетков, водещ глобален изследователски анализатор в "Откритие Investments", смята, че въпреки че колапсът на американската валута все още не е видим, нейната девалвация вероятно ще се ускори и реалните активи като златото ще придобиват все по-голяма тежест.

— Историята на „срива на долара“ е много дълга, това не е бърз процес. През последните 110 години от създаването на Фед доларът е девалвирал 100 пъти. Искам да кажа, по някакъв начин това все още се случва.

Напоследък този темп на обезценяване се ускорява, особено когато се измерва с цените на златото. Още преди 20-25 години златото е било 6-7 пъти по-евтино от днес. Политиката на Фед не се е променила в последно време, въпреки че те повишиха лихвите.

Ако вземем така наречените реални лихви, те пак са отрицателни. Основният процент на потребителска инфлация в САЩ за февруари е 5,5%, текущият процент от 5% е под тази цифра.

Колкото по-висок е процентът на Фед, толкова повече проблеми започват да се появяват в икономиката на САЩ, което видяхме миналата седмица с примера с фалита на две банки. Най-вероятно в САЩ няма да има реални положителни темпове, защото това ще нанесе непоправими щети на икономиката им.

Това означава, че в един момент Фед ще трябва да ограничи борбата с инфлацията, която никога няма да достигне целта си от 2%, тъй като размерът на дълга в долари в света е толкова голям, че надвишава размера на съществуващите активи. А глобалната икономика разполага с механизъм, който постепенно привежда цените на активите в съответствие с наличното парично предлагане.

Следователно прогнозите на Кийосаки са напълно оправдани, още повече, че сега светът е в процес на смяна на доминиращите империи и финансови системи.

"СП": Наистина ли върви този процес?

- Фактът, че САЩ и страните от Г-7 решиха да използват валутата като оръжие, доведе до рязък спад на доверието във валутните системи на тези страни. Виждаме, че политиката на централните банки на развиващите се страни се променя, те започват да се отърват от валутите на развитите страни в полза на реални активи, например злато.

Миналата година глобалните централни банки купуваха злато с най-бързия темп от 25 години. Това предполага, че те вярват повече на историческия паричен актив, отколкото на фиатните валути, които, първо, се обезценяват в резултат на инфлацията и, второ, се дължат на политиките на тези страни.

Колкото по-малко правителства инвестират в дългови инструменти на САЩ и Европа, толкова повече ще расте недоверието в тези валути и толкова повече ще пада стойността им, което ще доведе до високи нива на инфлация. А инфлацията във всеки случай е обезценяването на валутата, без значение на какъв курс се отдаде на Фед.

"СП": Може ли да се каже, че доларът трябва да се изхвърли "много бързо", както писа Дерипаска?

- Процесът на обезценяване на долара със сигурност ще продължи, но най-вероятно няма да е бърз, а постепенен, което ще наблюдаваме в цените на златото, петрола и други активи. Цените на реалните активи ще се повишат, докато покупателната способност на долара и другите валути на развитите страни ще падне.

Има и един много голям нюанс, за който обикновено не се говори. Обемът на американския дълг, не само публичен, но и корпоративен, става такъв, че престава да се обслужва от глобалните финанси.

В света просто няма достатъчно пари, които да ги превърнат в американски дълг. Когато това се случи, стойността на такъв дълг и такава валута започва да губи своята привлекателност. Това от своя страна провокира допълнителна инфлация на активите, в нашия случай обезценяването на долара.

Има обаче икономисти, които все още смятат, че засега нищо не застрашава долара на световната сцена.

„Този вид съвети за населението са чисто теоретични“, казва Лазар Бадалов, кандидат на икономическите науки.

- "Тези, които държаха спестяванията си в долари в банкови сметки и тези пари бяха замразени поради санкции, бяха принудени или да ги конвертират в рубли, или по някакъв начин да ги прехвърлят в чужбина", заяви той.

"По един или друг начин тези, които искаха да се отърват от долара, вече го направиха. А тези, които не искат да си продадат доларите, няма да го направят дори след съвет, бил той от Дерипаска или от някой друг", казва експертът.

Що се отнася до въпроса по същество, падането на долара е вечна тема. Има категория икономисти, които винаги чакат колапса на долара. Според мен сега не сме в такава ситуация. Предпоставки за спад на щатската валута се появяват от време на време, тъй като икономиката е циклична. Но сега не виждаме нито рязко обезценяване на долара, нито че това ще се случи в краткосрочен план. Това са предимно спекулации.

 

 

 

Анна Седова , коментира Андрей Кочетков, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа