Змийският остров спасил Украйна от унищожение

Змийският остров спасил Украйна от унищожение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Ако Змийският остров не беше освободен, руснаците щяха да унищожат Украйна икономически.

 

 

Това заяви началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

„Без възстановяването на контрола над острова всяко корабоплаване от пристанищата на Украйна би било невъзможно“, подчерта Буданов.

Змийския остров се намира на 200 километра от Крим и на около 500 километра от Донбас.

Колкото и незначителен да изглежда, от самото начало на войната островът има важно стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма много острови. От друга - Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса,

предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град.

 

 

 

Завземайки острова, Русия би била в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които се превозват много по-трудно по суша.

Черноморските страни отдавна са наясно със стратегическото значение на острова,

който е превърнат във военна база още по съветско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да акостират и големи военни кораби. Смята се освен това, че там има складове за муниции и гориво, радарни инсталации и ракетни установки, някои от които са там още от времената на СССР. Тази данни обаче няма как да бъдат проверени от независими източници, тъй като

в продължение на десетилетия островът е затворена военна зона и не бе достъпен и преди избухването на войната в Украйна.

До 1948 година островът принадлежи на Румъния. Едва след това влиза в състава на Съветския съюз. Оттогава насам за него спорят първо Румъния и СССР, а след това Румъния и Украйна. Както в много други подобни случаи, в споровете става дума и за природни богатства.

През 2007 година Украйна решава да изгради на необитаемия дотогава остров селището Биле, за да подчертае териториалните си претенции. А фактът, че островът стана една от първите мишени на руските атаки след началото на войната, е допълнителен аргумент за стратегическото му значение.

Станете почитател на Класа