"Тръмп с мозък": Кой е Рон ДеСантис - страшилището на Америка

"Тръмп с мозък": Кой е Рон ДеСантис - страшилището на Америка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Губернаторът на Флорида не иска теми като робството или хомосексуалността да присъстват в училище, против абортите е и нарича руската агресия в Украйна "териториален спор с Русия".

 

 

Какво я очаква Америка, ако Рон ДеСантис успее?

"Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на Америка" - това е името на книгата, която Рон ДеСантис представи през март. Посланието, с което 44-годишният кандидат за президент на САЩ ще обикаля страната в предизборната си кампания, е просто -

никой американски губернатор не е правил толкова много за щата си, колкото той.

Или както скандират привържениците му: "ДеСантис 2024 - Да направим Америка като Флорида".

ДеСантис не е първият кандидат за президент, който публикува книга точно преди началото на кампанията си. Всъщност тя е нещо като перфектното мотивационно писмо - разказва за щастливото му детство във Флорида и за страстта му по бейзбола, популярен американски спорт.

Талантът му като спортист му отваря и вратата към престижния университет Йейл.

Кариерата му започва като учител по история, после учи право в Харвард.

Докато следва се присъединява и към армията, а по-късно започва работа като военен адвокат в затвора Гуантанамо. Съветник е на елитния отряд на американските тюлени във войната в Ирак, което му печели и няколко медала.

От конгресмен до губернатор на Флорида

През 2012 ДеСантис вече е прекарал две години като прокурор и решава да направи крачката към политиката.

Шест години той е конгресмен, преди да се кандидатира за губернатор на Флорида и да спечели през 2018 година.

Женен и баща на три деца, губернаторът на Флорида е в пика на популярността си в САЩ. В края на 2022 година той запази губернаторския си пост, въпреки че Флорида е един от т.нар. колебаещи се щати, които не гласуват винаги за една от двете партии.

ДеСантис печели гласоподавателите с добри икономически политики, обещания за ниски данъци

и открито неодобрение на всички мерки против коронавируса.

ДеСантис и Тръмп вече не са приятели

Доналд Тръмп изиграва ключова роля за овластяването на ДеСантис. Докато не осъзнава, че му е помогнал да се превърне в основния му опонент.

Оттогава Тръмп вече го обижда и се подиграва с него, наричайки го неблагодарен и лицемерен

и заплашвайки да изкара наяве неприятни неща за него.

ДеСантис има своя стратегия за атаките на Тръмп - игнорира ги и дори не го споменава в речите си. Губернаторът на Флорида иска да премести фокуса върху себе си и да се представи като политика, който в най-голяма степен представя на консервативната политика в САЩ. Но без скандалите, хаоса и съдебните процеси.

"Тръмп с мозък", както го наричат някои.

По пътя към Белия дом обаче той има една голяма спънка - за разлика от Тръмп, който вдига на крака огромни зали и площади с речите си, ДеСантис е определян като лош оратор.

Противник на либералните идеи

Рон ДеСантис може и да се надява, че няма да му се наложи да подобри ораторското си майсторство. Защото той е поел

кръстоносен поход срещу т.нар. Woke култура, която се бори за заличаването на всякаква дискриминация в американското общество.

Губернаторът стартира културна война във Флорида и започна да прокарва редица закони в тази посока: за спиране на въпросната Woke култура, срещу говоренето за гейовете или за правата на родителите в образованието.

Ако учителите говорят на учениците за хомосексуалност рискуват да бъдат уволнени. Расизмът и робството вече не са част от учебната програма

- белите ученици може да се почувстват персонално отговорни. Транссексуални момичета нямат право да се състезават в женски спортни дисциплини. Ако учител иска да сложи на бюрото си снимка на своя партньор, не може да го направи, ако въпросният партньор е от същия пол.

"Родителите пращат децата си в училище, за да учат, не за да им прокарват идеология",

казва Рон ДеСантис. В резултат от политиките му рафтовете в училищните библиотеки са опразнени от книги за робството, защото училището рискува да бъде съдено.

Във война и с Дисни

Рон ДеСантис влезе в сблъсък и с развлекателния гигант Дисни, въпреки че един от популярните лунапаркове на компанията се намира в Орландо, Флорида и предоставя работни места на 70 хиляди души в щата. Губернаторът обаче реши да отнеме на Дисни специалния статут, който им позволява да пестят данъци.

ДеСантис направи и така, че абортите вече са забранени във Флорида след 15-ата гестационна седмица

- освен в специални случаи. Това се случи още преди конституционното право на аборт да бъде отменено от Върховния съд на САЩ.

Ако ДеСантис успее да надвие не само Доналд Тръмп в републиканските предварителни избори, но и Джо Байдън след това,

ситуацията ще се промени драстично за лявата либерална Америка.

А по отношение на руската агресия срещу Украйна, ДеСантис коментира пред Фокс Нюз, че не е "в националния интерес" на САЩ да "се въвлича в териториалния спор между Украйна и Русия".

Станете почитател на Класа