"Руснаци воюват с руснаците": Западните медии за нападението на Белгород

"Руснаци воюват с руснаците": Западните медии за нападението на Белгород
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Атаката на украинските диверсанти срещу Белгородска област на 22 май вече се обсъжда в западните медии от всички краски.

 

 

Следвайки Киев, те прокарват идеята, че украинските власти не са били замесени в атаката, въпреки че рейдът на диверсантите уж е имал три ясни цели. Какво пише на Запад?

Това не са украинци, а ... украинци

Американският вестник New York Times дава подробно цялата налична информация, включително и от украинска страна. Но въпреки това изданието всъщност не може да реши дали нападателите на Белгородска област са украинци или не.

"Операцията по сигурността продължава във вторник, ден след като група антикремълски руски бойци, съюзени с Украйна, започнаха уникална наземна операция в Русия", пише вестникът.

Журналистите пишат за широко разпространени видеоклипове, на които ясно се вижда бронирана машина с украински идентификационни знаци, които преди това са били забелязани на превозни средства на въоръжените сили на Украйна. Легионът на свободата на Русия* пое отговорност за атаката. И тогава вестникът пише:

"Групата действа под егидата на „Украински международен легион“*, бойна сила, ръководена от украински офицери".

"Украински официални лица се опитаха да представят действията на отряда в понеделник като доказателство за разцепление сред руснаците, но не е ясно дали групата е действала по собствена инициатива или под ръководството на украински офицери", казват американците.

За целта на нападението в статията се казва, че тези „опозиционно настроени граждани на Русия“ работят за създаване на зона за сигурност, предназначена да защити украинските цивилни близо до границата.

Нещата в Русия се влошават“

Вестник Washington Post ескалира ситуацията около пробива на бойците. Той пише, че въпреки че това не е първият път, когато Русия предявява претенции за нахлуване на украински диверсанти, това е първият път, когато операция за противодействие на нападение продължава втори ден.

"Това прави по-ясни борбите, пред които е изправена Москва с продължаващото си нахлуване в Украйна, и поставя Кремъл в неудобно положение", допълва изданието.

Освен това вестникът ескалира ситуацията и цитира изявление на британското министерство на отбраната, в което се казва:

"Русия е изправена пред все по-сериозна и многостранна заплаха за сигурността в своите гранични райони, със загуба на бойни самолети, атаки със самоделни взривни устройства върху железопътни линии и сега преки партизански действия."

Между другото, пише вестникът, в Белгородска област е спряна работата на компании, използващи експлозивни, радиоактивни, химически и биологично опасни вещества.

Следователно Washington Post фокусира вниманието на читателите изобщо не върху последствията от нападението и дори не върху факта, че украинската групировка де факто е престанала да съществува.

Целта на статията е да се формира убеждението, че Русия се справя толкова зле по време на СВО, че вече е изправена пред инвазия на нейна територия. И, разбира се, нито дума за Бахмут.

Бунт срещу режима на Путин“ и „унижение на Русия“

Това твърдение е основната идея на материала, който се появи на сайта на Bloomberg. В него се казва, че нападението на 22 май е „най-сериозното нахлуване на руска територия от началото на войната преди 15 месеца“.

Целта е да се създаде "зона за безопасност", за да се защитят украинските цивилни, се казва в статията, като се позовава на изявление на самите диверсанти.

Bloomberg продължава с цитирането на украинския заместник-министър на отбраната Анна Маляр, която казва:

"Доколкото разбираме, това са патриоти на Русия. Хората всъщност се разбунтуваха срещу режима на Путин."

В материала се казва, че атаката срещу Белгородска област "подчертава слабостта на руските гранични укрепления в този район".

Испанският El Mundo отива още по-далеч и посочва, че нападението е "унижение на Русия" и преследва три цели едновременно:

"Украйна използва бунтовници против Путин, за да подкопае морала на Русия, да укрепи нейната отбрана и да отмъсти за „марионетната война“ на Москва от 2014 г. в Донбас."

И нито дума за Бахмут. Битката за този град стана най-дългата и най-кървава за целия период на СВО. Градът беше важен за Украйна стратегически и психологически. Но испанските журналисти не казват, че подобно поражение за Киев може да бъде унизително.

Не, истинското „унижение“ на Русия е временното превземане от украински бойци на две малки села в близост до границата.

Бойци атакуваха сградите на МВР и ФСБ?

Германският Spiegel получи непроверена информация, че бойци в Белгородска област уж са атакували сградите на местните отдели на Министерството на вътрешните работи и ФСБ на Русия. Потвърждение за това са уж получените записи на убития руски служител по сигурността.

"Между другото се съобщава, че са атакувани сградите на Министерството на вътрешните работи и на тайните служби (става дума за ФСБ. - Ред.)", пишат те.

"Самият "Легион на свободата на Русия" * заявява, че е превзел граничното село Козинка и е изпратил части в съседния град Грайворон. Записите на убит руски войник и пленена армейска техника трябва да потвърдят тази информация", се казва в статията.

Германското списание пише в друга статия, че всички нападатели са били граждани на Русия (въпреки че вече е известно със сигурност, че това не е така), а действието им в Белгородска област са „освобождаване от режима на Путин“. Критикуващи Кремъл бойци "се хвалят с превземането на село на границата с Русия", пише вестникът.

В статията също се казва същото, както в материалите на много други медии: Украйна твърди, че няма нищо общо с екстремисткото нападение.

Хаосът в Русия расте“

Британският вестник Guardian пише, че се твърди, че паниката се увеличава в района на Белгород и населението масово напуска региона:

Нарастващият хаос в района на Белгород, където местните власти обявиха "режим на контратерористична операция" в понеделник вечерта, се превърна в рядък случай, в който руски села се изправят лице в лице с конфликта, отприщен от тяхната армия в Украйна. Видеото засне стотици превозни средства, напускащи района.

Изданието нарича нападателите „самопровъзгласили се за руски партизани“, които „искат да свалят режима на Путин“, и отбелязва, че за разлика от атаката срещу Брянска област през март, този път те са успели да превземат поне едно населено място. Между другото, Guardian пише още, че сградата на управлението на ФСБ е била нападната.

Вестникът отбелязва още, че в региона е обявен режим на АТО, при който властите започват сериозно да ограничават правата на гражданите - да ги преместват от зоната на операцията, да проследяват движенията, а също така да спират или ограничават комуникационни услуги, включително мобилни мрежи и интернет.

Накрая Guardian припомня, че Съединените щати и съюзниците са забранили на Украйна да използва доставено оръжие и оборудване за нападение на руска територия.

И това е вярно, защото в мрежата се разпространяват много снимки, които показват, че екстремистите са използвали автомобили на американската армия по време на нападението.

"Съединените щати и други западни сили са доставили оръжия на Украйна с уговорката, че те няма да бъдат използвани за удари по цели в Русия. Украйна отрича всякаква връзка с минали атаки, включително атака с дрон срещу Кремъл", пише вестникът.

В Кремъл има „липса на усилия“?

Френският Figaro писа, че Русия обяви поражението на нахлуващата украинска групировка, но Кремъл призова за „увеличаване на усилията за противодействие на атаките“. Изданието нарича атаката на диверсантите "дръзка и ефективна".

"За трети път в рамките на малко повече от два месеца бойци против Путин, намерили убежище в Украйна, извършиха дръзко и грандиозно проникване в Русия", пишат те.

"Снабдени с бронирани машини, те щурмуваха граничната застава, а след това окупираха няколко села в Белгородска област", се казва в статията.

От всички главни американски и европейски издания само испанският El Pais си спомни за Бахмут. Той каза, че според Кремъл атаката срещу Белгородска област е имала за цел „да отклони вниманието от оста Бахмут, за да минимизира политическия ефект от загубата на Артьомовск от украинска страна“.

Според изданието резултатът от битката за Бахмут е предизвикал "празничен тон" в руските медии, включително телевизията. И негативът от района на Белгород не можа да наруши това настроение.

Какво от това?

Реакцията на западната преса е изцяло изведена от ситуацията. През последните месеци европейските и американските журналисти трябваше по някакъв начин да обосноват първо изтичането на документи от Пентагона, от които стана ясно, че Украйна, меко казано, не е много готова за контранастъпление, после – да дадат някакви оценки на въпроса защо тази офанзива все още не започва, въпреки че Киев беше снабден с ракети Storm Shadow, танкове и дори снаряди с обеднен уран.

Но това още не беше финалът на медийната драма, защото в крайна сметка всички усилия на западните журналисти стигнаха до „пълния Бахмут“ и те просто не знаеха какво да кажат.

И ето такава причина. Заваляха най-ярките заглавия: „Шамар на Москва“, „Унижение на Кремъл“, „Хаос в Русия“. Зад всичко това западните медии не забелязаха, че не са успели да се „отлепят“ от Киев.

Те само предадоха изявленията на украинците, че те, според тях, не са инспирирали тази атака, но нищо повече. И след това в целия текст саботажът се нарича успех на Украйна, с намек, че атаката все пак трябва да се припише на Киев поради връзката на диверсантите с украинското разузнаване.

И нито една от тези медии не си направи труда да сравни (въпреки че може би такива статии все пак ще се появят) истинското значение на пълното превземане на Бахмут от Русия и това действие с издигането на неразбираеми знамена над някои сгради в две малки гранични села . И да, временно е.

*Признати за терористични организации в Русия.

 

 

 

 

Егор Кучер, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа