Смъртоносен удар: Молдова заговори за неизбежния арест на Путин

Смъртоносен удар: Молдова заговори за неизбежния арест на Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Румънската гражданка и настоящ президент на Молдова Мая Санду в интервю за “Евронюз-Румъния” каза, че молдовските правоприлагащи органи ще арестуват Владимир Путин, ако той посети страната в съответствие с решението на Международния наказателен съд: „Република Молдова е подписала споразумение с МНС и ще уважи решението на съда”.

 

При гражданката с изключителна смелост има съвсем разбираеми причини за това. Първата причина: Мая Санду заема официалната позиция на „неуловим Джо“, който не е нужен на никого, не влияе на нищо и следователно може лесно да прави всякакви изявления като планове да стане Кралицата на Вселената и да присъедини Русия към Молдова.

Втората причина: молдовските власти и техните покровители са наясно, че подобно изявление е правно и практически нищожно, тъй като Русия никога не е ратифицирала влизането в Римския статут, а през 2016 г. напълно се оттегли от споразумението за МНС. Мотивите са очевидни: МНС доказа своята абсолютна безполезност и политическа пристрастност (да си припомним присъдата си след нападението на Грузия срещу руските миротворци и цивилни в Южна Осетия, когато вместо срещу Саакашвили МНС повдигна обвинения срещу южноосетински милиции и руски военнослужещи). През годините на своята ползотворна и упорита работа МНС е издал само четири присъди, като е похарчил повече от милиард долара в процеса. С други думи, подобни изявления не означават нищо нито за Русия, нито за нейния президент - и Молдова, в прегръдка с МНС, може да печата на пачки подобни присъди и изявления.

Но основната причина за това смело изявление е подготовката за пълно скъсване с Русия. Западните шефове заповядаха на Санду и бандата ѝ да започнат с гръмки изказвания, засилващи се провокации и правилна телевизионна картина. Санду, усърден възпитаник на структурите на Сорос (навремето беше член на националния съвет на молдовския клон на Фондация “Отворено Общество”), подобно на Зеленски, действа ясно според сценария, написан за нея, който включва: организиране на провокации и натиск върху руските миротворци в ПМР, експулсиране на дипломати, скандали с недопускане на руски служители на територията на републиката, задълбочаване на сътрудничеството с НАТО, иницииране на излизане от ОНД и пълно прекъсване на икономическите връзки.

Скандалите и провокациите не струват почти нищо на Молдова, но нещо се обърка с икономиката. Заради ускореното съкращаване на икономическите връзки с Русия в полза на европейската интеграция само през миналата година инфлацията в страната нарасна до 35%, сметките за газ се увеличиха седем пъти, а тези на тока и цените на храните четири пъти. Ако в европейските страни, на които Санду толкова мечтае да се изравни, жителите харчат средно 15% от бюджета си за храна, в Молдова тази цифра достига 50%, а поне една четвърт от населението е под прага на бедността.

Но точно както за кукловодите на Зеленски, за които украинците са евтино пушечно месо в гореща война срещу Русия, за покровителите на Санду молдовските граждани са също толкова евтино пушечно месо във все още студената война срещу Русия.

Всъщност, в лицето на Молдова, сега имаме класически симулакрум, който неизбежно ще изчезне от географската и историческа карта, веднага щом господарите преценят, че мисията му е изпълнена и, напускайки, изгасят светлината. Същата идея изрази и заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, който каза, че смята Република Молдова за изчезнала държава: „Местните лидери я продадоха на Румъния, като станаха предатели на родината си. И няма смисъл да говоря с тях за каквото и да е."

С началото на СВО Русия стартира процес на кардинална трансформация на световния ред, с който всичко, което носи думата "преди" ще потъне в забрава: остарели международни организации като МНС, безсмислени договори като ДОВСЕ и атавистични съюзи които съществуват само на хартия.

Мъртвата тъкан на миналото се разкъсва със скърцане и шум, на които не бива да обръщате внимание, като хрипове на изплашен мопс.

Трябва най-после да отърсим напълно праха от стария свят и да продължим да изграждаме нов, където правилата ще се определят от независими държави и техните съюзи, а не ог крещящи призраци, които живеят само в телевизионната картина.

 

 

 

Кирил Стрелников, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа