Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан на среща при Путин

Армения призна Нагорни Карабах за част от Азербайджан на среща при Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Арменският премиер Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха разрешаването на териториалния спор между двете страни по време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва днес. 

 

 

Пашинян заяви, че Армения и Азербайджан са се договорили за взаимно признаване на териториалната цялост на другата страна. От своя страна Алиев заяви, че Армения е признала Нагорни Карабах като част от Азербайджан и следователно има възможност за мирно споразумение.

"От друга страна, бих искал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и икономически връзки в региона и комуникациите, които преминават през арменска територия", добави Пашинян, цитиран от информационните агенции.

Откривайки заседанието на съвета, руският президент Владимир Путин заяви, че на планираната по-късно днес среща с Пашинян и Алиев "ще можем да се споразумеем за това, което съвсем ясно се намира в сферата на интересите на икономическото развитие както на Азербайджан, така и на Армения".

 

Арменският премиер Никол Пашинян

 

Преговорите започнаха със среща в тесен формат, на която присъстваха президентът на Русия Владимир Путин, премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров и председателят на борда на Евразийската икономическа комисия. Михаил Мясникович.

В разширен състав президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев се включи в срещата чрез видеовръзка. Освен това президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон говориха на преговорите (чрез видеовръзка). На срещата присъстваха и изпълнителният секретар на ОНД Сергей Лебедев и генералният секретар на ШОС Джан Мин. В резултат на срещата беше подписан пакет от документи.

 

Станете почитател на Класа