Войната на дронове в Украйна навлиза в своя пик

Войната на дронове в Украйна навлиза в своя пик
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Войната на дронове в УКрайна навлиза в своя пик - и двете воюващи страни използват максимално безпилотни самолети за разузнаване на позиции и удари по цели по бойното поле и в тила.

 

 

ред обединения новинарски канал украински военни коментират, че като цяло има паритет по отношение на дроновете, макар че в някои части по фронтовата линия на украинците им е трудно да се справят с тях. Всичко зависи от радиоелектронните защити, коментира говорителят на Трета щурмова бригада Олександър Бородин.

The New York Times също отбелязва в свой анализ значението на радиоелектронната битка в Украйна. Според наблюдатели в началото руснаците са имали предимство, което по-късно са загубили, а сега отново са крачка напред. Още от времето на Студената война СССР са разработвали устройства за заглушаване на сигнали, за да блокират много по-модерното оръжие на НАТО.

Около 90% от въоръжението, което получава Украйна, няма защита от заглушаващи устройства, разказва Олександър Бережни, служител на разработчика на дронове Quantum. Според NYT в момента западните съюзници, включително и САЩ, се учат от тактиките на Украйна за преодоляване на радиоелектронните оръжия. В Украйна има няколко стартъпа и иновативни компании, които разработват системи за заглушаване на сигнали, за да попречат на прихващането на дронове, техните оператори и ракети.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

Украински анализатори отбелязват, че през продължилата над 50 дни пауза при обстрелите над Украйна Русия е обърнала внимание на производството на дронове и е разширила производството само на няколко вида ракети - например "Искандер", които са едни от най-успешните.

Украйна напредва край Авдиевка, но очаква третата руска офанзива за обкръжаването на града

Украинските военни предупреждават за очаквана нова офанзива на руските части около Авдиевка в опит да бъде обградено населеното място. От началото на октомври досега Русия проведе две по-активни операции в региона, но досега без успех. Настъпателните действия в последните дни не носят успех на руснаците, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руски източници обаче съобщават, че украинците са върнали позиции край железопътната линия край Степове (3 км северозападно от Авдиевка) и контраатакуват край коксовия завод. Геолокалиизирани кадри потвърждават напредъка на Украйна.

Влошаването на метеорологичните условия и продължителните валежи забавят интензитета на бойните действия по целия фронт. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават в своята сводка за 634-я ден от началото на пълномащабната война за 46 директни бойни сблъсъка, след средно 70-80 през миналата седмица.

Отбити са 12 атаки край Авдиевка, спрямо 26 в предишния ден. Ожесточени остават боевете край изравнената със земята Маринка  (16 отбити атаки) и Бахмут, където ВСУ съобщава за отбити опити за връщане на позиции край Клищиевка  и Андриевка. ВСУ съобщава още и за отбити атаки в Купянск, а край друга гореща точка в последните дни - Лиман, има пауза

Калта и лошата видимост заради дъжда не позволяват използването на тежка бронирана техника в Запорожието, но Украйна засега продължава своите настъпателни действия към Мелитопоп, сочат още данните. Руски източници потвърждават успех на украинците около Новопрокопивка и Ривне (и двете населени места са в близост до Роботине). Руските части са си върнали пост край магистралата Н08 (Орихив - Полохи - Билмак), след контраатака край Новофедоривка.

Украинците се укрепват на левия бряг на р. Днепър с атаки край Пойма и Пишчаивка, докато руски части контраатакуват към Кринки. Операциите в тази зона ще могат да помогнат за намаляване на артилерийския обстрел, на който е подложен Херсон през последните седмици, а от друга страна, ще отвори възможност за офанзива към Крим.

Русия връща на бойното поле разунавателен самолет от съветско време

Русия ще използва отново самолета М-55 "Геофизика" за разузнаване в Украйна, пише британското военно разузнаване. Самолетът е съветска разработка и може да събира ценни разузнавателни данни за украински позиции, без да напуска пределите на Русия. От началото на войната Москва страда от липсата на достатъчно разузнавателна информация за Украйна, посочват от британското разузнаване.

Използването на височинния разузнавателен самолет дава възможност тази липса да бъде попълнена.

Самолетът е използван за научно-изследователски дейности, но специалните служби са установили, че вече има специално разузнаватело оборудване, разработено за руски изтребители.

Завръщат се атаките към Москва

След месеци на прекъсване руската столица отново е под обстрел с дронове. Кметът Сергей Собянин съобщава в Telegram за две отбити атаки към Москва през уикенда. По данни на руските власти - без щети и пострадали. Министерството на отбраната на Русия съобщава за 31 свалени дрона над Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

УНИЦЕФ за първи път помогна за връщането на украинско дете, депортирано от Мариупол

УНИЦЕФ и Катар са помогнали за връщането на 17-годишния Бохдан Ермохин, депортиран от Мариупол в Русия, съобщиха украинските власти. Според омбудсмана Дмитро Лубинец агенцията на ООН за защита на децата за първи път участва в операция по връщане на деца в Украйна. Случаят на Ермохин стана популярен, след като той се обърна към президента Володимир Зеленски с молба за съдействие за връщането му у дома. В Украйна той има законен настойник - неговата сестра, но въпреки това руски военни го изпращат в приемно семейство в Русия през 2022 г. 

На 19 ноември Ермохин навърши 18 години и беше допуснат на територията на Беларус, откъдето отпътува заедно със своята сестра в Украйна.

Станете почитател на Класа