„Орбан ще получи нова АЕЦ и Закарпатието от Русия“: Киев нареди на местните унгарци да забравят своя език

„Орбан ще получи нова АЕЦ и Закарпатието от Русия“: Киев нареди на местните унгарци да забравят своя език
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Позицията на Унгария за СВО е като буца в гърлото на глобалния Запад. Будапеща трябваше да осъди Русия и да подкрепи санкционния натиск върху Москва. Но нещо се обърка.

 

 

Унгарските власти обявиха, че не искат да видят Украйна като част от Европейския съюз и започнаха да изграждат тесни икономически връзки с руснаците. Но в същото време не може да се каже, че Унгария следва нашите интереси. Повече четете в материала на Царьград.

„Росатом“ и унгарското външно министерство подписаха график за изграждане на АЕЦ „Пакш 2“. Ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачов каза, че на този проект са се посветили най-добрите сили на компанията. Нашите специалисти ще изградят новата атомна електроцентрала в непосредствена близост до първата и единствена АЕЦ Пакш в Унгария.

В същото време изграждането на атомна електроцентрала заинтересува не само унгарската индустрия, но и други страни: те или са готови да купуват енергия от съседа си, или самите те обмислят сътрудничество с Русия по този въпрос. Защото на практика никой друг в света днес не може да построи атомна електроцентрала. Но за всичко подред.

Защо Вашингтон търпи Орбан?

Русия и Унгария си сътрудничиха много преди началото на спецоперацията. И продължиха да работят и под санкции. В Унгария построена от СССР атомна електроцентрала работи ефективно, произвеждайки половината от цялата електроенергия в страната.

Инвестирани са значителни средства в подготовката за изграждане на нова атомна електроцентрала. Русия е готова да продължи да финансира станцията. Това е надежден принос към унгарския енергиен сектор, който се стреми да заобиколи санкциите колкото е възможно повече и да получи достъп до тръбопроводен газ,– каза за Царьград професорът от факултета по международни отношения на Санктпетербургския държавен университет Наталия Еремина .

Унгарският премиер Виктор Орбан води открити разговори с Путин и други официални лица. Когато започна икономическата и политическа конфронтация между Запада и Русия, Орбан й се противопостави с всички сили. Вашингтон отдавна щеше да го свали от власт, но мнозинството от унгарците подкрепят Орбан , смятайки националните си интереси все пак за по-важни от американските.

Миналата година Орбан заяви:

Заради санкциите на ЕС срещу Русия Унгария загуби 10 милиарда евро за 10 месеца.

Орбан е етикетиран на Запад като „агент на Путин“, защото често казва неща, които не им харесват. Той обаче не бива да се причислява към русофилите и приятелите на Русия. Той е преди всичко унгарец, който действа в интерес на държавата си. И те са все повече в противоречие с лоялната лудост на „евроатлантизма“, обхванала Европейския съюз, който прокламира: „Ние ще се самоубием, стига само да можем да навредим на Русия“.

Лош пример за съседите

Унгария, която се оказа в Европейския съюз като част от десъветизацията на Варшавския блок, не беше пропита от общоевропейски ценности. Например, те не се борят за зелена програма и нямат лошо отношение към украинските фермери, които са готови да наводнят Европа с евтино и не много качествено зърно. Но те са много притеснени за унгарците, живеещи на територията на Украйна, и за правото им да запазят своята култура.

В разговор с кореспондента на Царград политологът Юрий Якор отбеляза:

С подобни възгледи за Унгария е трудно да намери партньори в Европейския съюз, който напълно е загубил суверенитета си и чака заповеди от Демократическата партия на САЩ. Трябва да ги търси в Русия. Разполага и с газ, който е готов да продаде на партньорите си с отстъпка.

Будапеща дава „лош“ пример на своите съседи, но досега Западът не е успял да измисли как да накаже упорития Орбан. Да се надяваме, че няма да го намерят и работата по изграждането на атомна централа няма да пропадне в последния момент.

Украинският въпрос

Между другото, като говорим за Украйна, трябва да си припомним последните изявления на Будапеща пред Киев относно членството в ЕС. Така ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто каза по време на интервю на живо, че Украйна е изключително далеч от покриване на критериите за присъединяване към Европейския съюз:

Министерството на образованието на Украйна забрани на децата от унгарската общност да говорят унгарски не само по време на часовете, но дори и по време на междучасията, когато общуват между учители и ученици. И това става в училищата, където повечето деца са унгарци.

Будапеща нарече това поведение изключително цинично. Положението на унгарската общност в Закарпатието, според ръководителя на външното министерство, „непрекъснато се влошава, защото Киев непрекъснато въвежда нови ограничения“.

Между другото, Орбан вероятно има голям интерес към Закарпатието, което ще бъде готов да вземе под крилото си след победата ни в СВО. Ето защо президентът на Унгария така упорито се сприятелява с нас пред очите на всемогъщия Запад. Той просто вярва в нашата победа.

Що се отнася до Украйна, унгарското обществено мнение е силно чувствително към превратностите на съдбата на своите сънародници. И тук Киев не се отказва от нацистката си политика. Като не допуска Украйна в ЕС, Будапеща демонстрира почтеност в отстояването на националните интереси,– каза за Царград политическият анализатор и публицист Юрий Голуб.

Никой не го прави по-добре

Както вече отбелязахме, Унгария не стои изцяло в руслото на нашите интереси. Говорим за взаимноизгодно сътрудничество. Будапеща преследва изключително собствените си интереси. Но Москва е доволна от и от това.

Споразумението за изграждането на АЕЦ Пакш 2 е съобразено със санкционния режим срещу страната ни. Това решение е повече от логично. Днес може би никой не строи нови атомни електроцентрали по-бързо и по-успешно от Росатом.

Поради избухналата през 90-те години радиофобия, западните страни до голяма степен са загубили необходимите компетенции – и вече имат големи проблеми с изграждането на енергоблокове от поколение 3+, които отчитат опита от Чернобил и Фукушима:

единственият нов европейски реактор Oлкилуото - 3 беше пуснат във Финландия тази година: строителството отне 18 години;

французите строят трети енергоблок на АЕЦ "Фламанвил" с реактор EPR от 2007 г., като физическите дати за пускане бяха многократно отлагани;

В САЩ тази година датата на пуска на на Vogtl-3 и Vogtl-4 отново беше отложена.

Какво от това?

Унгария печели от членството си в НАТО и ЕС, поддържа отношения със САЩ, но в същото време поставя националните си интереси на преден план.

Какъв контраст представлява Унгария за Финландия и Германия, които унищожават икономиките си по заповед от чужбина. А в случая с Германия, която кротко приема пълчища от мигранти, е унищожена не само икономиката, но и самата нация. В същото време германците формират образа на жертва в самосъзнанието си,– каза политологът Владимир Киреев в разговор с Царград.

За САЩ конфликтът с Русия не е рационален. Загубите за Вашингтон тук са неизмеримо по-големи от получените ползи. Но днес е твърде късно да се говори за това. Безумната политика на северноамериканските елити хвърли страната и целия свят в нов кръг от изключително опасна конфронтация. Това неизбежно ще доведе Запада до крах. И Унгария не иска да бъде заложник в този разрушаващ се свят.

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа