Новата конфедерация в Африка е насочена срещу Запада

Новата конфедерация в Африка е насочена срещу Запада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

В Западна Африка се появи нов военен съюз - Конфедерацията на държавите от Сахел. Той включва Мали, Нигер и Буркина Фасо. Какви са характеристиките на тази конфедерация, какви са нейните цели и доколко създаването ѝ резонира с интересите на Русия в Африка?

 

 

 

Мали, Нигер и Буркина Фасо подписаха споразумение за присъединяване към „Конфедерацията на държавите Сахел“ (КДС). Новият военен съюз беше създаден след оттеглянето на Ниамей, Бамако и Уагадугу от ориентираната към Запада икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Страните решиха да „направят още една стъпка към по-голяма интеграция“, пише “Франс 24”. Очаква се КДС да свърже общо 72 милиона души. „Нашият народ окончателно и безвъзвратно обърна гръб на ЕКОВАС“, вече каза Абдурахман Чиани, ръководител на военното правителство на Нигер.

Според него асоциацията възнамерява да създаде нови промишлени и инфраструктурни съоръжения, да координира дипломатическите действия във външната политика, както и да „води обща и ефективна борба срещу тероризма в Сахел“, съобщава Нигерската прес-агенция.

Припомняме, че планът за създаване на конфедерация беше съгласуван от трите страни през май тази година. Това не е първият опит за формиране на нов съюз в Африка, като по този начин, ако не елиминира, то да изглади последствията от вековното колониално управление.

В основата на интеграцията стои не само въпросът за сигурността, но и противопоставянето на бившата метрополия – Франция, и по-широко – на хегемона в лицето на САЩ. В същото време самата идея за създаване на конфедерация в Сахел за първи път се появи през септември 2023 г. след преговори между представители на трите страни с делегация на руското министерство на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров, припомня РБК.

Експертите отбелязват, че създаването на нов военен съюз е логично продължение на политиката за придобиване на субективизъм от страна на Мали, Буркина Фасо и Нигер. Държавите сериозно възнамеряваха да укрепят своя суверенитет, да изградят по-тесни връзки с Русия и да се противопоставят не само на тероризма, но и на външното влияние на Запада.

 

 

„Официално съюзът има за цел да насърчава икономическата и политическа интеграция в Сахел. Това беше обявено за първи път през септември. Но най-важното е, че асоциацията е създадена, за да се подкрепят взаимно в борбата срещу екстремистите“, обяснява Алексей Маслов, директор на Института за азиатските и африканските страни към МГУ.

В този контекст той обръща внимание на оттеглянето и на трите страни от ЕКОВАС. „Асоциацията беше силно критикувана през цялата година за неспособността ѝ да помогне в борбата с ислямистките бунтове в региона“, добави специалистът.

Източникът изтъква, че Мали, Нигер и Буркина Фасо са много близки. „Лидерите на страните дойдоха на власт в резултат на преврати, всички те са военни. Нещо повече, те бяха сред първите, които се откъснаха от френската подкрепа“, спомня си анализаторът. По-късно френският военен контингент напусна тези територии. Що се отнася до САЩ, те все още поддържат база за дронове в Нигер, но американците скоро трябва да напуснат страната.

„Това развитие на събитията доведе до сближаване между Мали, Нигер и Буркина Фасо и Русия. Но поради големи икономически проблеми партньорството на изброените страни е насочено повече към военното сътрудничество“, посочва Маслов. Той също така прогнозира, че три държави ще напуснат Африканския валутен съюз.

„Интересно е, че след експулсирането на французите в тези страни пристигнаха руски специалисти. Никой не отрича това. Следователно можем да предположим, че Москва е предложила на Нигер, Буркина Фасо и Мали своята политическа и, вероятно, военна подкрепа. Това не е изненадващо, като се има предвид нагласата на държавите да водят субективна политика“, смята той.

Като цяло формирането на „Конфедерацията на държавите Сахел“ беше логично продължение на политическата линия на трите страни. „Мнозина вярваха, че след превратите никой от тях няма да издържи дълго. Но те не само издържаха, но и започнаха да градят мирен живот и, най-важното, преминават към съвместен диалог“, казва специалистът.

„Така сме свидетели на реална борба на три държави за пълна независимост. Това лишава западните страни от влияние върху региона. Но никой съюз не е в състояние сериозно да съществува в тесен кръг. Той трябва да бъде разширен. И теоретично можем да предположим, че Гвинея, Чад и Габон скоро ще започнат да гледат внимателно на „Конфедерацията на държавите от Сахел“, признава анализаторът.

Африканистът Александър Зданевич също посочва проблемите с тероризма в Сахел. „Редица групировки, са разпръснати из целия регион, което заплашва сигурността на Западна Африка. И можем да предположим, че създаваните съюзи са насочени именно към стабилизиране на ситуацията“, признава ораторът.

Лидерите на страните разбират, че не могат да се справят сами с тероризма, така че трябва да обединят усилията си. Още повече, че асоциацията включва именно тези играчи, които са в подобна позиция.

Освен това „Конфедерацията на държавите от Сахел“ може да бъде създадена напук на Франция, допуска събеседникът. „Въпреки това лидерите на тези страни мълчат за факта, че много от действията им все още почиват на финансовия контрол на Париж. Няма да е лесно да се обърнат дългогодишни модели. Но се надявам, че имат достатъчно сили да извървят този път и да придобият финансова независимост“, завърши Зданевич.

 

 

 

Автор: Альона Задорожная ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа