Как Бразилия и Иран ще осигурят финансовите интереси на Русия

Как Бразилия и Иран ще осигурят финансовите интереси на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

На неотдавнашната среща на високо равнище на ШОС в Астана Иран предложи да се обсъди създаването на единна валута за страните, включени в тази структура. Освен това от няколко месеца по инициатива на президента на Бразилия се обсъжда идеята за създаване на обща валута на БРИКС.

 

 

 

Какви са приликите и разликите между тези инициативи и каква е връзката им с интересите на Русия?

Русия е член едновременно на две големи международни асоциации - БРИКС (предимно икономическа) и ШОС (предимно за сигурността). И двете организации в момента обсъждат идеята за създаване на собствена валута, в която Русия също да извършва плащания. Ползата е очевидна: новата валута може да помогне за заобикаляне на санкционните ограничения, наложени върху международната търговия в щатски долари. Всички доларови плащания, както е известно, са прозрачни за американското министерство на финансите.

Най-вече идеята за единна валута се пропагандира от Бразилия (в рамките на БРИКС) и Иран (в рамките на ШОС). Защо именно от тях?

Какъв е интересът на Бразилия?

Още през 2015 г. беше създадена Новата банка за развитие на БРИКС. Нейната задача е да финансира онези проекти на участващите страни, които не могат да бъдат подкрепени чрез Световната банка: както знаем, тя се контролира от колективния Запад. За Бразилия това беше от интерес не само за собственото ѝ развитие. Бразилия искаше да реализира интеграционни проекти в Латинска Америка, укрепвайки независимостта на този макрорегион от Съединените щати и водещата роля на Бразилия в този процес.

През 2022 г. обаче банката (която от 24 март 2023 г. се оглавява от съюзник на настоящия бразилски президент Лула да Силва - бившият бразилски президент Дилма Русеф) беше принудена да обяви спирането на разглеждането на нови инвестиционни проекти в Русия. Банката, която работеше в страни, почти изцяло включени в доларовата система, се страхуваше от вторични санкции от страна на САЩ. Лула да Силва трябваше да помисли за друг инструмент за постигане на бразилските цели. Освен това разширяването на БРИКС започна през 2023 г. Интересът на Бразилия към инструмента за разплащания с партньори, който е непрозрачен за Министерството на финансите на САЩ, също се е увеличил.

Разработването на унифицирана платежна система “БРИКС Пей” вече е в ход. С нейното функциониране вече няма да се изисква конвертиране в долари чрез американски банки, тъй като плащанията ще се извършват с националните валути на страните от БРИКС.

Но тази работа все още е далеч от завършена. Освен това за Бразилия по въпроса за въвеждането на валутата на БРИКС, освен независимостта на международните плащания от американския контрол, е важно да не попадне под вторични американски санкции.

Какво общо има ШОС с това?

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е създадена през юни 2001 г. Целта на създаването му е укрепване на сигурността в Централна Азия. Русия и Китай станаха гаранти за стабилност за Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан, които се присъединиха към ШОС. За Русия и Китай това беше начин да координират действията си в традиционно важен за Русия регион, където Китай по това време започна да навлиза със своите икономически проекти.

Началото на операцията на САЩ в Афганистан през 2001 г. значително промени ситуацията в региона. Под носа на Китай и Русия се появи мощен играч, който започна активно да дърпат одеялото върху себе си. Съединените щати се стремят да засилят влиянието си в централноазиатските републики, през които преминават повече от половината от обемите на доставки на американската групировка в Афганистан.

 

 

Дейностите на организацията за осигуряване на стабилност в региона доведоха до факта, че други страни от макрорегиона пожелаха да участват в нейната работа: Индия и Пакистан станаха членове на ШОС през 2017 г., Иран през 2022 г. На неотдавнашната среща на високо равнище в Астана, първата неазиатска страна, Беларус, стана член на ШОС. Две държави (Афганистан и Монголия) участват в работата на ШОС като наблюдатели. Освен това смяната на властта в Кабул не доведе до официалното включване на Афганистан в ШОС и се предприемат стъпки за връщането му към участие в работата. Освен това 14 държави участват в ШОС като партньори в диалога, включително Армения, Азербайджан и Египет.

Какъв е интересът на Иран и Китай?

Събитията от последните две години рязко увеличиха тежестта на икономическите проблеми в осигуряването на сигурността. Преориентирането на външната търговия на Русия от европейската посока на изток (както и изострянето на ситуацията в Близкия изток и Червено море) значително промени технологичните вериги за доставки. Засиленото внимание към развитието на коридора “Север-Юг”, минаващ през Иран (който, наред с други неща, трябва да обслужва търговските потоци към Пакистан и Индия), принуждава Иран да се погрижи за улесняването на международните плащания в рамките на ШОС. И не само защото Иран е изключен от СУИФТ), но и в интерес на опростяване на търговията за страните, които ще използват транспортния коридор.

За разлика от Бразилия, Иран не е твърде загрижен за мнението на Министерството на финансите на САЩ. Техеран е готов да предприеме решителни стъпки за създаване на механизъм за междудържавни разплащания, независими от долара.

Проектът за комбиниране на иранската платежна система „Шетаб“ и руската платежна система „Мир“ е почти завършен. Още през август иранците ще могат да получават рубли от руски банкомати с техните карти, а руснаците ще могат да използват карти “Мир” в Иран.

Темата за използването на индийските разплащателни карти “РуПей” в Русия и руската „Мир“ в Индия ще бъде предмет на дискусия на предстоящата среща между Моди и Путин по време на посещението на индийския премиер в Москва. Но най-вероятно само като допълнение към въпроса за разработването на механизми за лесен и бърз трансфер на пари между двете страни. В контекста на нарастващата двустранна търговия и прекъсването на връзката на Русия със СУИФТ, това придоби особено значение.

Китай няма такива проблеми. По-голямата част от търговския оборот с Русия се плаща в юани. От една страна, Китай също е заинтересован от създаването на инструмент за разплащания, който не е под контрола на Министерството на финансите на САЩ. Но от друга страна търговският оборот на Китай със САЩ (664,45 милиарда долара) и ЕС (782,9 милиарда долара) значително надвишава търговията със страните от ШОС. В същото време юанът постепенно започва да се използва при международни разплащания в търговията в страните от глобалния Юг. И за Китай е по-лесно да се присъедини към инициативата на някой друг за създаване на алтернативна платежна система, отколкото да рекламира своя собствена.

Какъв е интересът на Русия?

Русия, напротив, е заинтересована да създаде такива механизми възможно най-бързо. Освен това, отчитайки дела на другите страни във външната й търговия - преди всичко с азиатските ѝ партньори. В същото време е неуместно тя да се изявява като основен инициатор за създаването на подобни механизми. Отново поради факта, че руските финансови структури могат незабавно да станат обект на вторични американски санкции. В този смисъл Иран, който е в още по-трудна ситуация от Русия по отношение на външната търговия, е идеален партньор за първата стъпка.

Но други инициативи няма да са излишни. Така пакистанският премиер Шахбаз Шариф на срещата на високо равнище в Астана предложи на Русия да използва бартерни схеми в двустранната търговия. Възможно е, ако тази рецепта работи, на следващата стъпка тези търговски операции да бъдат поставени под нови механизми за разплащане . И колкото по-разнообразни стават вариантите за международна търговия и новите механизми за плащане, толкова по-трудно ще бъде за Съединените щати да ги блокират всички.

Във всеки случай, както показва опитът от въвеждането на еврото, създаването на междудържавна валута е дълъг процес с много междинни етапи. Но пътя ще укрепи вървящия по него. Вече е време да се предприемат първите крачки.

 

 

 

 

Автор: Дмитрий Скворцов ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа