Как провалът на Мей може да се окаже победа за Brexit

Няма две мнения в Уестминстър: предложението на Тереза Мей за сделка с ЕС преди Brexit е изправено пред почти сигурен разгром в парламента. Финалното гласуване ще се състои около 21 ч. (българско време) във вторник, а кабинетът на Мей вече се подготвя за реакция на евентуален вот на недоверие, предизвикан от Лейбъристите на Джеръми Корбин.

 

тереза мей брюксел среща на върха

 

И все пак - може да се окаже, че не загубата, а конкретният брой на депутатите против проекта на Мей са от по-важно значение за бъдещето на Brexit. Да се правят твърди прогнози, е почти невъзможно, като се има предвид колко несигурни и променливи са вероятните сценарии. Има обаче няколко основни хипотези:

Загуба с разлика от не повече от 50 гласа

От историческа гледна точка - подобен резултат все пак би бил значителен провал за правителството. Управляващите мнозинства обикновено могат да си позволят неуспех с "изпускането" на 1-2 несъгласни депутати на страната на опозицията, но не и ако те се увеличат до десетки.

Работата по сделката за Brexit беше централната тема на правителството на Тереза Мей - при нормални обстоятелства неуспехът й щеше да се разглежда като абсолютен индикатор за неспособността на премиера да изпълни програмата си и като повод за оставка.

Парадоксално - на "Даунинг стрийт" ще смятат за победа евентуалното проваляне на сделката за Brexit със "скромна" разлика от 50 гласа в полза на опозицията.

Загуба от подобен мащаб може да мотивира Мей да се опита да съживи сделката, като се върне в Брюксел и настоява ЕС да направи допълнителни отстъпки, така че те да са достатъчно приемливи, за да се ратифицират в Лондон. Ако този план успее и тя договори нови промени, може би гласуването на Brexit ще се повтори през февруари.

На този етап ЕС има твърда позиция, че няма да позволи повторно отваряне на преговорния процес по споразумението за излизане на Великобритания. И все пак, няма нищо окончателно. При този сценарий позицията на Брюксел може да бъде преосмислена.

Съмнително е дали Джеръми Корбин би предизвикал незабавен вот на недоверие при тези обстоятелства. Желанието на Лейбъристите за предсрочни избори е налице, но натискът върху Корбин за смяна на курса и ангажимент за свикване на втори референдум за Brexit ще е още по-силен, ако не успее да свали Мей от власт. Като се има предвид колебливата му позиция по повод кампанията на Тони Блеър за цялостно преосмисляне на Brexit, едва ли Корбин ще рискува да предприеме по-радикални мерки, ако все още има шанс за гласуване на проектоспоразумението в парламента след месец.

Загуба с разлика от около 100 гласа

Това би била един от най-сериозните неуспехи на управляващите в историята на британския парламентаризъм. Загуба с над 100 гласа разлика се е случвала само три пъти през миналия век - при правителството на малцинството на Рамзи Макдоналд.

Независимо от историческите прецеденти, в Уестминстър има хора, които вярват, че дори при този сценарий има известен шанс за живот на проекта на Тереза Мей. Евентуалното му предоговаряне все пак ще бъде изключително трудно начинание и ще изисква значителни компромиси от страна на ЕС. Ако изобщо се стигне до повторното му внасяне в парламента, съдържанието му едва ли ще напомня сегашния му вариант.

При всички случаи, може да се очаква с голяма вероятност отлагане на влизането в сила на Член 50 и изключването на Великобритания, планирано за 29 март. Правителството ще има нужда от достатъчно време, за да се прегрупира и да потърси нов подход към преговорите.

Възможно е при този сценарий кабинетът да проведе няколко "опознавателни" гласувания, за да разбере какви алтернативни ходове да предприеме с цел осигуряване на мнозинство.

На този етап Тереза Мей ще бъде подложена на значителен натиск от страна на част от Консервативната партия да подаде оставка като премиер и да даде възможност на нов лидер да поеме управлението на страната. Но като се има предвид, че през декември 2018 г. тя успя да спаси позициите си при вътрешнопартийния вот на недоверие, Мей е "имунизирана" от подобен ход за срок от една година. Тоест - решението да се оттегли зависи изцяло от нейното лично желание, а засега оставката й не стои на дневен ред.

Джеръми Корбин би имал доста по-голяма мотивация да предложи вот на недоверие в пленарна зала, но не е ясно дали ще го спечели. Едва ли ирландските юнионисти и вътрешните опозиционери в Консервативната партия са готови да свалят собственото си правителство в услуга на Лейбъристите.

Загуба с повече от 200 гласа разлика

Провал в подобен мащаб би поставил рекорд в долната камара на британския парламент и ще повдигне много сериозно въпроса за бъдещето на Тереза Мей. Лейбъристите ще предизвикат незабавен вот на недоверие, като е възможно представители на противниковите партии да се опитат заедно да потърсят алтернативи - втори референдум, Brexit в норвежки стил или нещо друго.

Най-важното е дали изобщо ще се намери парламентарно мнозинство в подкрепа на каквато и да било по-различна опция от твърд Brexit, на всяка цена.

Крайните фракции на Консервативната партия продължават да твърдят, че Великобритания може да се справи без ЕС дори ако напусне без споразумение. Те посочват още, че Камарата на общините вече е гласувала "за" подобен вариант, като е задействала Член 50 преди 2 години и е информирала Брюксел за желанието на Лондон да се отдели от съюза.

Ако в парламента няма достатъчно солидно мнозинство, за да пренапише този закон - или ако правителството не предприеме други ходове - "Brexit без сделка" ще остане най-реалистичен вариант.

Станете почитател на Класа