Луксът не е достатъчен за купувачите в елитните лондонски квартали

Цената на луксозно жилище в центъра на британската столица Лондон скача на £3000 за квадратен фут (1 кв. м е 10 кв. фута) само с помощта на чифт бели ръкавици на стойност няколко паунда.
Къщите и апартаментите в британската столица, които са категоризирани като луксозни, вървят на цени от £1000 до над £4000 за квадратен фут. Разширяващият се ценови диапазон накара брокера на недвижими имоти Knight Frank LLP да изтъква дори екстри като портиер с бели ръкавици като белег, който отличава истински елитните от просто първокласните имоти.

Рекордни ценови равнища

„Това, което за някои е лукс, други възприемат като нещо съвсем обикновено, обяснява Стивън Майлс-Браун, директор на отдела за жилищно строителство в брокерската компания. Хората си казват: „Имам си помещение за охлаждане на вино и киносалон“, а строителните предприемачи се чудят с какво още да привлекат заможните си клиенти.“
Стойността на луксозните жилища се възстанови по-бързо, отколкото тази на останалите лондонски имоти, и достигна рекордно равнище през миналия месец благодарение, не на последно място, и на по-евтиния британски паунд, който увеличи броя на чуждестранните купувачи. От Knight Frank изчисляват, че цените на първокласните лондонски домове започват от £2 млн., макар че със сигурност ще ви се наложи да платите повече за жилище с изба, домашен киносалон, корт за игра на скуош или СПА комплекс, а какво остава за допълнителните помещения за персонала.
Най-ниската категория в петстепенната класификация на Knight Frank за луксозните жилища предлага екип от портиери на разположение 24 часа в денонощието, охраняем подземен паркинг и тераса или балкон. Добавете £500 на квадратен фут и получавате удобства като охладител за вино, мраморни плочи и таван с височина от поне 2,7 метра.

Пластове на стойност

„Стойността на желания от вас имот зависи от местоположението му, но също така и от качественото изпълнение на продукта, гледката, архитектурата и предлаганите допълнителни удобства, посочва Ед Люис, директор на отдел продажби на нови жилища в Savills Plc, най-големия конкурент на Knight Frank. Всички тези неща добавят стойност.“
Шест апартамента в One Hyde Park, луксозен жилищен комплекс в заможния квартал „Найтсбридж“, бяха продадени за средно 6000 паунда на квадратен фут през миналата година. Всички те предлагат гледка към градски парк, обслужване от съседния хотел Mandarin Oriental и ръчно изрисувани копринени тапети. Сградата е проектирана от архитектурната фирма Rogers Stirk Harbour and Partners, която работи заедно с Ренцо Пиано по парижкия център за изкуства „Жорж Помпиду“.
Двуетажен апартамент с една спалня в модерния комплекс се движеше на цена от около 9,85 млн. паунда, съобщават от Land Registry.
„Луксът обаче съвсем не е достатъчен, твърди Майлс Браун. В опит да бъде придаден нов смисъл на определението „луксозен“ вече се използват понятия като първокласен и степенуванията му супер- и свръх-.“

Фитнес, изба и киносалон

Фитнес залата, винарската изба и домашният киносалон увеличават цената в категорията на жилищата от по 3000 паунда на квадратен фут. Добавете и още 500 паунда, срещу които ще получите лимузина на повикване, кухня Gaggenau и корт за игра на скуош.
Първокласно разточителство (като цената в по-горната категория жилища тръгва от 4000 паунда за квадратен фут) можете да видите в сгради по проект на известен архитект, например в лондонския небостъргач Shard на Пиано, твърдят от Knight Frank. Проектът включва международна марка хотели и СПА обслужване, магазини и ресторанти. На този известен адрес ще ви посрещне също и онзи прословут портиер с белите ръкавици.
„Не знаете какво искате, докато не ви го предложат“, казва Майлс Браун. Високият 72 етажа Shard ще има по около 12 апартамента на всеки етаж между 53-тия и 65-ия. Кулата ще разполага още с ресторанти и офиси, както и с хотелски стаи на Shangri-La Asia Ltd., най-голямата луксозна азиатска верига от гледна точка на пазарната стойност. Сградата вече е в процес на строеж в южния лондонски квартал „Саутуърк“, но луксозните апартаменти все още не са пуснати в продажба.

По-добри перспективи

Луксозните имоти в британската столица на стойност от средно £3,7 млн. са поскъпнали с 8,1% през месец юни спрямо същия месец на миналата година, съобщават от Knight Frank. Това ценово увеличение е покачило индекса Prime Central London Index до равнище, което се отчита като абсолютен рекорд. Британската брокерска компания прогнозира ръст от 9% за годината, като предходното й предвиждане сочеше към повишение от 3%.
Растящото търсене на луксозни жилища разширява пазара за първокласни апартаменти отвъд централните райони на Лондон. Три луксозни апартамента, които се намират на последния етаж от проекта Putney Square на Barratt Development Plc, бяха първите продадени за над £1000 на квадратен фут извън идеалния център на британската столица, информира Гари Патрик, регионален директор продажби в компанията.
Barratt, която е най-големият строител в британския жилищен сектор по обем на дейността, продаде луксозните имоти с изглед към обществени градинки за около £1100 на квадратен фут при средно £730 за останалите 157 жилища, помещаващи се в същия обект.
„Детайлите и качеството на дизайна увеличават максимално приходите, но не са решаващият фактор, по който се оценява стойността на едно жилище, посочва Патрик в телефонен разговор. Ако подобрите например услугата портиер и инсталирате по-качествено кухненско обзавеждане, можете да постигнете още по-добра цена.“

Станете почитател на Класа