Китайците забогатяват на висока скорост

Богатите китайци се прехвърлиха от велосипеди на Bentley в рамките на едно поколение. Това не само преобрази улиците на Пекин, но и промени бизнес стратегиите на автомобилостроителите. Трансформацията е видна на улица „Цзинбао“ между Забранения град и централния бизнес район, открита през 2002 г. на мястото на разрушените стари квартали с тесни улички. Улицата трябва да се превърне във втора Гинза, Мейфеър и Парк авеню, с петзвездни хотели, луксозни ресторанти и дизайнерски бутици. От едната й страна се продават автомобили на Ferrari, Rolls-Royce, Maserati, Jaguar и BMW, а от другата – на Lamborghini, Aston Martin и Mercedes.
Продажбите на ултраскъпи автомобили в Китай се увеличиха с 30% през последните шест месеца, след като миналата година отбелязаха още по-забележителен ръст. Mercedes, една от първите, излезли на китайския пазар, неотдавна обяви, че е регистрирала най-големите месечни световни продажби на автомобили в 110-годишната си история. BMW също наскоро обяви най-добрите си шестмесечни продажби за всички времена и ги обясни с търсенето в Китай. Audi продаде над 200 000 автомобила в Китай миналата година, с което почти надхвърли продажбите в Германия. Автомобилите на Audi са задължителен символ на статут за членовете на комунистическата партия. Миналата година правителството е похарчило 86 млрд. юана за правителствени автомобили.
Между 2000 г. и 2010 г. броят на возилата в Китай се е увеличил 20 пъти до 270 млн. автомобили и мотоциклети. През следващите 20 години се очаква пак да скочи повече от двойно и през 2030 г. в Китай ще има повече автомобили, отколкото в целия свят през 2000 г. Но темпът е непостоянен. През последните шест месеца ръстът на автомобилните продажби се забави до едноцифрени стойности спрямо смайващите 20-30% през изминалото десетилетие заради поскъпването на горивата, ограниченията на регистрациите и усилията на правителството да популяризира обществения транспорт.
Богатите обаче забогатяват бързо. Aston Martin Rapide има шестлитров двигател, максимална скорост от 303 км/ч и струва 4 млн. юана, почти два пъти повече от цената на запад поради високите вносни мита. В списъка на най-богатите хора в Китай има почти един милион милионери в долари, всеки с по три коли средно.
Луксозните коли са страст на китайците. Онези, които имат автомобили, са средно с 10 години по-млади от собствениците на автомобили в САЩ или Европа. И по-често са жени. Fiat изчисли, че процентът на жените, купуващи Maserati, е тройно по-голям в Китай, отколкото в Европа, докато процентът жени, купуващи Ferrari, е двойно по-голям от средния за света. Сред най-разпространените снимки в интернет са тези на показните сватбени паради на дъщерите на въглищните барони от Шанси. Една от снимките представя парад с четири автомобила Rolls-Royce Phantom, четири Ferrari, шест Mercedes Benz, шест Bentley, 20 Audi Quattro, шест Jeep, един Hummer и няколко BMW, Porsche и Range Rover.
Миналата година продажбите на Lamborghini в Китай се утроиха до 247 автомобила, тези на Rolls-Royce се увеличиха със 146% до 678 автомобила, като надминаха продажбите във Великобритания и са на път скоро да надхвърлят тези в САЩ. „Въпрос на време е китайският пазар да се превърне в най-големия за компанията ни“, казва Джени Чжън, главен мениджър на регионалния офис на Rolls-Royce.
Продажбите на Bentley почти се удвоиха до близо 1000 автомобила и страната вече е третият по големина пазар на компанията. Porsche, която излезе на китайския пазар преди 10 години, продаде 13 800 автомобила – с 60% спрямо 2009 г. Volkswagen, който произвежда Audi, Bentley и Bugatti, планира да инвестира още $15 млрд. в съвместно предприятие до 2015 г.
Растящите притеснения за трафика, околната среда и цените на горивата накараха правителството да популяризира енергийно ефективните автомобили и обществения транспорт. Пекин рязко ограничи регистрирането на нови автомобили, направи отстъпки на милиони купувачи на енергийно ефективни автомобили и удвоява дължината на линията на метрото си с инвестиции от 330 млрд. юана. В цялата страна се строят високоскоростни железопътни мрежи и линия от столицата към Шанхай.
Скоростта обаче вероятно ще се забави по естествен път. Въпреки ръста на продажбите на автомобили, развиващи скорост от 300 км/ч, скоростта по улиците на Пекин в пиковите часове рядко надвишава 25 км/ч. Според изследване на IBM миналата година седем от десет шофьори в Пекин са се отказвали да отидат там, накъдето са се запътили, и са се връщали заради задръстванията. „Индексът на проблемното пътуване“ в 20 града по цял свят показва, че китайската столица е най-ужасното място за пътуване до работа.

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа