Европейските борси са предпазливи

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва.

Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник, когато той се повиши с 0,5%, отбелязвайки по този начин растеж за седма от последните осем сесии на търговия.

Германският индекс DAX 30 се понижава с 0,15% в резултат най-вече на натиск от продажби на акциите на автомобилите компании. Акциите на Dimaler AG се понижават с 1,46% след новината за изненадващото предсрочно оттегляне на изпълнителния директор на компанията Дитер Цетче. Спад от близо 2% бележат акциите на BMW, задълбочавайки тяхното сериозно понижение от вторник с над 5%, което беше факт, след като германският производител на автомобили намали прогнозите си за печалбата през 2018-а година, визирайки негативния ефект от влезлите в сила нови тестови регулации в Европа (известни като WLTP) и търговското напрежение между САЩ и останалия свят. Понижение с над 2% има и при акциите на Volkswagen AG.

В същото време акциите на Deutsche Bank се понижават с 1% в резултат на информация на Handelsblatt, според която големият германски кредитор е проучвал ефектите от евентуално сливане с швейцарската банка UBS, чийто акции пък се понижават с 0,35%.

Френският фондов индекс CAC40 нараства с 0,27%, а британският FTSE100 – с 0,16%.

Участниците на финансовите пазари изглеждат напълно убедени, че довечера Федералният резерв ще повиши основната си лихва за трети път от началото на годината до диапазон между 2,0% и 2,25%. Вниманието обаче ще бъде насочено най-вече върху очакваните нови икономически прогнози и прогнозите на членовете на централната банка на САЩ за нивото на федералната фондова лихва в средносрочен план. През юни мнозинството представители на Фед прогнозираха четирикратно повишение на основната лихва през 2018-а година, последвано от още три увеличения през 2019-а година и поне още едно през 2020-а година, когато федералната фондова лихва би трябвало да достигне ниво от 3,4%. Довечера Фед ще представи за пръв път своите прогнози за лихвеното ниво през 2021-а година и ако потвърди, че то ще остане около 3,4%, това би означавало край на текущия цикъл на затягане на лихвите, който стартира през последните месеци на 2015-а година.

В очакване на днешното решение на Фед щатският долар поскъпва предпазливо спрямо останалите основни валути, като и неговата по-нататъшна посока на движение ще зависи от прогнозите на централните банкери за средносрочните нива на федералната фондова лихва.

Еврото се понижава с 0,2% към 1,1742 долара, отстъпвайки от неговия тримесечен връх около 1,1815 долара, достигнат в началото на седмицата. Британската лира се понижава с 0,22% към 1,3140 долара, като в същото време зелените пари поскъпват с 0,34% към 7-дневен връх от 0,9685 швейцарски франка и се търгуват непосредствено под нивото от 113,00 японски йени за пръв път от два месеца насам.

Станете почитател на Класа