България е трета в света по най-голям ценови спад на имотите

България продължава да поддържа незавидна позиция в глобалната класация на страните по поскъпване на жилищните имоти. Със спад на цените на жилищата от над 28% за година до края на третото тримесечие на 2009 г. страната ни се нарежда на трето място отзад напред в подреждането на портала за имоти Global Property Guide, съобщава Investor.bg. За същия период по-големи намаления са отчетени само в Латвия (-59,7%) и Обединените арабски емирства (ОАЕ) (-48,1%).
По подобен начин изглеждаше подреждането в долната част на класацията и към края на второто тримесечие.
На тримесечна база цените на жилищата у нас са намалели с 3,91% през периода юли-септември след корекция спрямо инфлацията, отчитат от портала. Данните за България се базират на официалната статистика на НСИ.
Глобално погледнато, жилищните пазари във водещите световни икономики продължават да се възстановяват през годината до края на третото тримесечие на 2009 г. Много жилищни пазари в големи икономики обаче остават проблемни. От 27 държави, които вече са публикували данните си за третото тримесечие, по-голямата част отчитат понижения на цените на жилищните имоти (в 17 от тях) за година, отколкото повишения (10).
В допълнение, пониженията на цените в няколко страни са много по-големи от повишенията където и да било и включват безпрецедентните резки спадове в Латвия, ОАЕ, България, както и в Исландия (-21,2%), Русия (-19,5%) и Словакия (-15,3%). Всички данни са коригирани спрямо инфлацията.
Въпреки това годишните данни малко приличат на огледало за задно виждане, се посочва в анализа. На тримесечна база през третото тримесечие са регистрирани повишения на цените в 16 държави и спадове в само 11 от 27-те държави (и двата основни щатски индекса са положителни в номинално изражение, но след корекция спрямо инфлацията индексът на FHFA остава на отрицателна територия). Тримесечните изменения на цените във Великобритания, Канада, Германия, Сингапур и Южна Африка пък се връщат на положителна територия, след като бяха засегнати от глобалната финансова криза.
Така че тенденцията е към възстановяване, обобщават анализаторите. Най-общо погледнато, светът изглежда разделен на две между азиатските икономики, които постигат силен ръст и високи повишения на цените на жилищата (с изключение на Тайланд), и Източна Европа и ОАЕ, където ръстът спря и цените на имотите се сринаха. Дори и там обаче данните за последното тримесечие са обнадеждаващи.
Порталът използва коригирани спрямо инфлацията ценови изменения, което създава по-реалистична представа от номиналните и по-оптимистични данни. Фактът, че жилищните пазари се възстановяват според коригираните спрямо инфлацията данни, е важен, защото драстичните спадове обикновено са последвани от период на застой на цените в номинално изражение, но спад в реално, т.е. коригирани спрямо инфлацията.
Жилищният пазар в Израел постига най-добри показатели две поредни тримесечия. Цените на имотите там са се повишили с 10,2% за година до края на третото тримесечие на 2009 г., което представлява ускоряване на темпа на поскъпване спрямо годишния ръст от 8,4% към края на второто тримесечие на годината.

Станете почитател на Класа