Кой плаща най-висока цена за водата?

Близо 117 000 души в страната нямат достъп до постоянно течаща вода. Основната причина за нарушеното водоснабдяване е намаленият дебит на водоизточниците. Това показват актуалните данни на ВиК операторите в страната към 30 декември 2019 г., съобщава bTV.  

Според справка на телевизията най-много са засегнатите хора в област Перник – 82 000 жители от 2 града и 17 села в областта. 

Другите населени места на воден режим са в областите Търговище, Шумен, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Бургас, Габрово и Кюстендил. 

Експерти твърдят, че сериозен проблем е и малкият процент на рехабилитираната водопреносна мрежа. Според Ивайло Касчиев, директор на Дирекция „ВиК“ в КЕВР, загубите на вода у нас са изключително високи. По думите му едва 0,5% от водопроводната мрежа през изминалата година е била ремонтирана и реконструирана, въпреки че 1,25% годишно е трябвало да бъдат ремонтирани. За последните 10 години загубите са над 60% и те не намаляват.

„Мрежите с най-големи загуби на вода плащат най-висока цена, защото там активите не се управляват добре, те работят изключително неефективно. В цялата севериоизточна част на България, където са налага водното количество да се изпомпва и то с няколко подема, там те имат много разходи за експлоатация. Тези по-високи разходи влезат в сметките за вода“, обясни Ивайло Касчиев. Той обясни още, че за да могат да доставят вода на потребителите, дружествата имат много по-високи разходи.

По думите на Иван Иванов, председател на Асоциацията по водите, политиците в България твърде дълго са пренебрегвали ВиК сектора и средствата са били недостатъчни. „Последните години започнаха да се взимат мерки, но за да има подобрение, трябва системна работа и много средства“, каза още той.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев пък коментира, че спецакцията заради водната криза в Перник е закъсняла. По думите му основният проблем е, че в Министерството на околната среда и водите няма експерти по водите.

„Специалистите по води се намират института по водите на БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, но в регионалното министерство и МОСВ такива експерти няма“, коментира Паскалев. Според него отговорността за управлението на водите е в ръцете на министър Нено Димов. Той посочи, че Басейнова дирекция и ВиК-Перник са разполагали с информация за обема на яз. „Студена“. Ежедневно тези данни трябва да получава и ресорния министър, уточни той.

 

 Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа